Следвайте ни

Тодор Попов: Пазарджик всяка година се превръща в образец за много неща в България

viber icon

Тодор Попов е роден в Пещера на 26 декември 1967 г. Завършил е ​право в СУ "Св. Климент Охридски". Семеен, с две дъщери. Кариерата му започва като младши съдия и районен съдия в Окръжния и Районния съд в Пазарджик, после работи като адвокат. От 2007 година е кмет на община Пазарджик, а ​​преди това един мандат е бил председател на Общинския съвет. 

 

- Г-н Попов, Пазарджик се промени, смятате ли, че и пазарджиклии се промениха през тези години?

 

- Разбира се, усещам промяната.  Преди години живеехме в един мръсен, сив, тъмен, нелицеприятен град. Сега, освен външния облик, в Пазарджик отвориха врати предприятия, назначиха се хора на работа. Сега преговаряме с още две фирми, препоръчани сме от фирма „Костал”. Пазарджик вече свети на всички карти. И свети с положителен знак. Хората добиха друго самочувствие. Променят си манталитета, но е нормално и претенциите им да нарастват. Лошото бързо се забравя. Това, което ми се ще да се промени още е отношението към средата. То не изисква пари, изисква да почистим през дома и офиса си, на хвърляме боклука в кофата, а не около нея. Затова и връчваме тези грамоти „Зелен рай“, за да предизвикаме още повече хора да са отговорни и активни.

 

 - В пандемичната ситуация Община Пазарджик реализира почти всички свои планирани проекти. По-трудно ли беше?

 

- Шегуваме с колегите, че за две години изпълнихме всичките си предизборни обещания. Моята лична, субективна оценка е, че се справяме добре, като държава, в тази ситуация. Виждаме, че с едни по-гъвкави, меки мерки, нещата са сравнително добре, чисто икономически.  В здравен аспект сме длъжни да отдадем дължимото признание на  труда на медиците и здравните власти, но и на усилията на всички наши съграждани.

Аз считам, че в община Пазарджик през миналата година имаше лек проблем, от гледна точка на това, че имаше неизпълнение  на планираните приходи в края на годината, но в създалата се ситуация мисля, че това беше нормално.

Към 1 май сме изпълнили бюджетния план за 2021 г. на почти 50 процента, т.е. най-вероятно към края на годината ще имаме преизпълнение на приходите. За което искам да благодаря на съгражданите ни. Ние сме на едно от първите места по събираемост на местните данъци и такси, а това е показател за доверието на хората към нас.

В Пазарджик последната една година, това което направи Общината, е да поддържа всички публични системи  на нивото, на което бяхме преди пандемията, и да направим много инвестиции по нашите приоритети, свързани с пътна инфраструктура, спортна инфраструктура. Накратко казано в община Пазарджик нещата вървят, така както сме ги планирали.

 

- Бихте ли откроили най-важното?

 

- Завършването на проекта  за изграждане на сепарираща и компостираща инсталация, ни даде възможност да удължим живота на депото и да намалим отчисленията към РИОСВ. Което пък влияе на общата сума в бюджета по отношение на такса „Смет”. Успяхме да започнем последната част на азотно-фосфорното пречистване на Пречиствателната станция. Това са т.нар. „невидими инфраструктури”, но те са изключително важни. Вече сме на финала по отношение на процедурата за Западния околовръстен път, която трябва да приключим до началото на юни. Направихме немалко инвестиции в пътната инфраструктура в града - те продължават и в момента. На 25 май започваме подмяната на уличното осветление, като нашата амбиция е до края на годината да обхване целия град, а до края на 2022 г. – всички села. Това ще ни понижи разхода, но и услугата ще бъде по-качествена.  Открихме спортната зала в двора на Спортното училище, следва процедурата за залата в Зоната на здравето, която трябва да е готова до края на октомври. Така ще обезпечим всички спортни клубове по отношение на зали. Тече усилен ремонт на „Балона” и прилежащата територия и до средата на юли ще бъде открит големият плувен басейн със съблекалните и с един хубав парк.

Стартира ремонт и на междуградската пътна инфраструктура за над 100 милиона лева. Имам предвид пътищата Пазарджик - Белово и Пазарджик -Батак, които трябва да бъдат завършени до края на годината.

 

- Всичко това е и в резултат на партньорството с държавата и по-точно с правителството. Как ще се отрази на местните власти евентуалното продължение на политическата криза и след 11 юли?

 

-  Всички се надяваме, че след изборите ще имаме едно работещо правителство, с необходимата парламентарна подкрепа, защото това което видяхме през последните месеци, едва ли е харесало на някой Работил съм с много правителства, сигурно са над 10. С всички сме имали добри отношения, защото сме коректни хора. А и майсторлъкът на един кмет е да намира общ език с всички. Без подкрепата на централната власт трудно могат да се случат по-глобални неща. Сега очаквам нещо простичко. Да се спре с личната емоция. В политиката няма място за нея. Не може цел на партията ти да е да изчегърташ някого. Изправени сме пред големи възможности – за усвояване на средства по кохезионната политика до 2027 г. за изравняване на стандарта, по плана за развитие за подпомагане, зелената сделка и енергийните ефективности. Това са важните теми. Политиката е компромис на възможното. През тези месеци, когато се сменят началници, администрацията не работи. И ние чакаме документи за разписване в министерства, а и бизнесът също чака. Ако това продължи, мисля, че политическата криза в страната ще се съчетае с икономическа. А и ако няма политическа стабилност, Европа няма да ни даде пари.

 

- В този аспект какво ни предстои?

 

- Един от важните приоритети на Община Пазарджик е санирането, защото имаме да завършваме още 76 сгради. Сигурен съм, че това ще се случи, независимо кое е правителството, защото това са приоритети на Европа. Задължително за нашата община е да бъде направен Западният околовръстен път, които да бъде готов за две години, и да продължим с подобряването на физическата среда. Вниманието през следващите години ще бъде насочено към второстепенните улици и кв. „Ябълките”, защото там нищо не сме правили. Реновиране на ул. „Стефан Караджа” и други важни пътни артерии, както и задължително трябва да си оправим и градския плаж до 2023 година.

Започваме реконструкцията и на стадион „Георги Бенковски” в края на полусезона. За три месеца ще направим още две трибуни с по 300 седалки, ще подменим всички седалки на трибуната срещу централната... За следващата година правим зала „Хебър”, а там ремонтът ще бъде мащабен, тъй като има конструктивен дефект на сградата. Вече излязоха референтните условия за кандидатстване по Норвежкия проект за енергийна ефективност, а освен залата, в него сме включили и ДГ „Върбица”. Ще направим и комплексно игрище до стадиона, като това в Зоната на здравето. А през 2023 г. е на ред стадиона в квартал „Младост”. И ще имаме най-реновираната спортна база сред всички областни центрове. А като направим стадиона, тогава ще мислим за нещо повече във футбола. Там се искат и повече средства, за да бъдем в „А” група и без партньор, с който да си разделим разходите, няма как да стане. Общината не може да дава такива пари, а и не е редно.

 

- Спортът е сред основните ви приоритети,  доволен ли сте от постигнатите успехи?

 

- Най-важното и най-радостното е, че все повече деца спортуват в нашия град, че направеното се използва от всички. Колкото и нескромно да звучи, няма областен град от нашия ранг, да не кажа „нито един град”, който да инвестира такива пари в спорта. Ние даваме между 5 и 6 млн. лв. годишно за спорт, без да броим инвестициите. За справка – Пловдив дава 1 млн. лв. за спорт при бюджет над 350 млн. лв. София дава 1 млн. лв. за спорт при бюджет 2 млрд. лв. Последният атестат за това, което правим, бе от волейболния треньор Сашо Попов. Искам след 4 години да сме най-спортният град. Някои питат защо толкова пари за спорт. Спортът е здраве, той е и самочувствие, спортистите са най-добрите посланици на България. Те остават в историята. Искам всички да се обединим около тази политика. Спортът не е само хоби, а дава и добри пари, ако си успешен. Другите градове имат по пет шампиони годишно, а ние само за месец имаме 21 шампиони, които наградихме. Това е моето мото – колкото повече шампиони имаме, толкова по-шампионски манталитет добиваме. Тези хора ни помагат да осъзнаем, че можем да сме по-успешни. Затова и волейболните ни шампиони ще тръгнат по училища, за да ги видят и пипнат децата.

Помните с колко скептицизъм навремето се посрещаха думите ми, че ще направим шампиони по волейбол, че ще направим спортни зали… Това е нормално за нашия манталитет, но кметът за това е кмет, да се родят тези неща в главата му и да намери правилните хора, с които да ги свърши. Сега е по-лесно, защото всички искат да дойдат при нас. Сега вече не ги търсим ние, а те нас.

 

- В личен план до къде стига погледът Ви?

 

- Аз съм в политиката вече 23 години. В моята глава има план до 2027 година какво трябва да се случва в нашия град, година по година. Човек трябва да има дългосрочен хоризонт. Перспективата винаги е по-важна от вглеждането назад. Мислиш ли мандатно, се ограничаваш. Никога не съм бил конюнктурен човек, затова не съм и партиен човек. Имал съм и други житейски перспективи, но харесвам това, което правя. Считам, че е добро и се оценява в годините. Политическото ми дълголетие се дължи на това, че хората ме познават и знаят, че си държа на думата. Не бъркам не-то с да-то. Аз не мога да съм вечен кмет. Аз също бих искал да поседна в Градската градина и да критикувам. Но когато си направил една добре работеща система, което е факт в Пазарджик, много е важно кой ще продължи всички тези политики. Затова най-голямата ми гордост е моят екип – с много от тях съм от 20 години, а с някои и повече. Тези хора са моето семейство. Да, много е важно кой ти е шеф, но не по-малко важно е и кои са хората по звената в цялата верига.

Искам да имаме трайна устойчивост в развитието и всяка година да надграждаме. Искам да сме град от успели хора, защото всяка една успяла личност превръща общността в успешна. Благодарение на усилията на всички нас, имам предвид нашите съграждани, Пазарджик всяка година се превръща в образец за много неща в България.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Jipka

Jipka

21.05.2021 | 13:56

А кога ще му покажете Джипката на тоя. И двореца и....другите имоти....и стандарта на живот и....... Да каже как един кмет на заплата ги изкарва тия пари та да може и други като него да да живеят така

Отговори
0 0
от Пазарджик

от Пазарджик

21.05.2021 | 13:34

Този за Пазарджик ли говори или за някой друг град?! По-голяма мръсотия и тъпотия в града не е било никога...Дано скоро да се махне та да се случи нещо по-хубаво!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?