102

Тодор Попов: Отговорност на кмета е да намира пари и решения

Ще помоля хората от моят екип да напуснат общината, заяви бившият градоначалник

  • Предвиждам тежка катастрофа за Пазарджик
  • Всички системи са в ступор
  • Всяка община има текущи задължения
  • Едно удостоверение не е разписано за 10 дни
  • Оставихме готови проекти за 200 милиона
  • Ще съдя новото ръководство, ако още веднъж злоупотреби с името ми
  • Некадърните политици се познават по това дали се обясняват с нямане на пари

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов даде по-рано днес емоционална пресконференция. С нея той използва правото си на отговор по повод коментираните от новия градоначалник Петър Куленски теми на първия брифинг след встъпването му в длъжност.  

"Това момче(б.р. Куленски) се пуска по една пързалка, която не е желателно да се толерира, най-малкото от мен. Той ще си научи уроците по трудния начин. Аз исках да е по лесния, но очевидно той не ще. Бях достатъчно добронамерен да помоля хората от моя екип да останат на работа за да помогнат на новия кмет по-бързо да влезе в час. Оставих на новото ръководство работещи системи, работещ екип и функционираща община. В момента всички системи са в ступор", започна изложението си Попов. 

Пари и задължения

"По темата за така наречените задължения. Говорим за текущи такива, които не са възникнали вчера или оня ден, а са от 15 години. И какво от това? Общината спряла ли е да работи? Бюджета на Пазарджик е около 160 милиона лева. Има 16-17 милиона текущи задължения. Ако човек получава заплата 1600 лв. дали ще се тревожи за стандарта си, при положение, че има 200 лв, задължения?", попита риторично бившият градоначалник.  

"Некадърните политици може да ги познаете дали се обясняват с нямането на пари. От такива трябва да бягате с 200 км. в час. Да сте ме чули за 16 години да се оплача от липса на пари? Или да кажа, че държавата ми е виновна, че не ми дава пари. Това момче(б.р. Петър Куленски) трябва да разбере следното - кметът отговоря за намиране на пари и решения, не някой друг. Ако се не лъжа той вече е избран за кмет на общината и трябва да търси решения. Говори са намиране на 2,5 милиона лева до края на годината. Ами, ако това е проблем за него, то питам се аз за какво е станал въобще кмет. Аз как съм ги намирал?

Допускате ли, че ако аз не съм имал решения на тази ситуация и не съм я познавал, бих се кандидатирал за нов мандат? Има решения, но нека да си ги намери той", заяви Тодор Попов. 

Отклоняване на средства 

"Във всяка българска община се правят така наречените вътрешно ведомствени заеми, които се изчистват в края на годината или в началото на следващата. И това сме го правили с години. Срещу мен са пускани по 20 сигнала на ден в продължение на 16 години. И тази община е проверявана десетки пъти. Аз съм най-проверяваната публична личност в годините. Кой ме е обичал мен от централната власт? Тук ежегодно е имало проверки на Общината от АДФИ, Сметна палата, ОСЕС, ОСУС, минавали сме през всички сигнали и жалби, които са пускани. Ако е имало нещо нередно в годините мислите ли, че нямаше да са ме разпънали на кръст 10 пъти. Особено пък тази година приехме бюджета на 8-и септември. Аз от 26-ти същия месец излезнах в отпуск. За 15 дни какви злоупотреби съм направил?", пита още Попов. 

Съд до дупка

"Ако това момче(б.р. кмета) още веднъж си позволи да говори за корупционни скандали, пари или схеми ще го съдя за всяка една негова приказка. Къде ги видя това момче тези корупционни схеми? С корупционни практики ли дойдеха да инвестират в Пазарджик Костал, Ариете, холдингът на Тодор Белчев.... 

Аз не съм си намерил името на улицата да се оправдава с мен някакъв полуаматьор как не му вървели нещата. Това да си кмет на община Пазарджик е много отговорна работа - иска се мащаб, качества, баланс....

Ако до Коледа не вземе нужните решения този нов кмет го чака тежка катастрофа. 

Дотук виждам само оправдания. Общината щяла да работи според възможностите. Но те зависят от кмета, не от мен или вас. Аз съм намирал средства за всичко и щях да намеря пак. Ако това момче не може да се справи, да каже - не мога, сори и това е. Ако пък може да го направи, нека покаже. Аз чакам да видя решения, а не оправдания. Ако е решил да приключи публичните системи, нека обяви, че ги ликвидира и това е. От тук нататък всяка една система ще функционира само и  единствено, ако кмета на общината има възможностите, желанието опита и мащаба да я подсигури. От тук нататък гражданите на Пазарджик ще имат база за сравнение - така беше при Тодор Попов, така е сега. Опасявам се, че тази база на сравнение няма да бъде в полза на сегашния кмет", сигурен е досегашния кмет. 

Има ли управленски вакум?

"Тия хора се чудят от къде да я подхванат. Едно удостоверение не е излязло от тая община от 10 дни. Има камара с неразписани документи. Ако продължават така до Нова година ще дойдат да ги набият. Оставили сме подготвени проекти за над 200 милиона лева в следващите години. Новото "ръководство", състоящо се до момента само от кмета ли ги подготви? Аз все още чакам да видя екип. Къде е? Мълчах си, не съм казал една лоша дума за никой. Мълчах си по време на кампанията, мълчах си и след нея.

Бях коректен помолих колегите да останат на работа, е сега ще ги помоля да напуснат.

Мисля, че мога да им предложа аз работа с моите контакти и връзки. Кой ще иска да остане там да работи за 1000 лв. заплата и да си къса нервите с хора, които не знаят на кой свят са? Да видим новите тогава как ще се оправят." 

Накрая Тодор Попов обявим че чака да му кажат кога ще пребоядисат Младежкия дом и кога ще бутнат паметника на Св. Константин и Елена. Понеже били незаконни. 

Прогнозата на управлявалият 4 мандата Пазарджик бивш кмет е, че пари за чистота ще има до края на месец май, 2024 г. Той оповести още, че новото ръководство се е отказало от идеята за общински соларен парк поради липса на интерес. "Това ни струва 2 години и половина работа. Да се направи соларен парк без пари за общината, без банков кредит, който 20 години щеше да кумулира десетки милиони приходи за Пазарджик. Това е идиотия.", завърши емоционалната си пресконференция Тодор Попов.   

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Гост

Гост

30.11.2023 | 06:06

Мислех, че новия ще съсипе общината - но уви, той вече я съсипа!

Отговори
1 1
Дедо

Дедо

29.11.2023 | 00:48

Кмете,Кмете,защо захвърли розовите дрешки ???

Отговори
2 0
Питащ

Питащ

28.11.2023 | 12:54

Трябва да има стандартна процедура за проверка - с какво лично имущество влиза кмета и семейството му в общината и с какво излиза. Кметовете се облагодетелстват и то с парите на данъкоплатците, т.е. нашите пари. А конкретният кмет е просто един обикновен гражданин, който вие на умряло, защото са му взели личната касичка - общината. Ще има ли контрол за неговото имущетво - от къде го има, как се е сдобил с имотите си... и т.н. Прости въпроси, нищо сложно.

Отговори
4 3
Комшу

Комшу

28.11.2023 | 11:18

Този още ли не е в затвора?

Отговори
4 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?