102

Тодор Попов: На хоризонта виждам тежка катастрофа за Пазарджик

Бившият вече кмет на Пазарджик Тодор Попов даде поредната си пресконференция, на която коментира актуални въпроси, свързани с казусите за намалената цена на коледната украса, новата план-сметка за чистотата, футболният и волейболен проект. 

  • Новият кмет влезе в капан с Коледната украса
  • Липсват едни 7 милиона по план-сметката за чистотата
  • ВК Хебър от Шампионска лига отива в селската лига
  • Задава се мега драма с Хебър и футбола
  • Градините на света ще станат като Кербала напролет   
  • Чувам за 4 зам.-кмета, на мен и един ми беше много

"Лошо е, когато един млад човек започне кметуването си с лъжи и изключителен натиск към дългогодишни партньори на община Пазарджик във важни обществени услуги". С тези думи започна брифинга си за журналисти екскметът на Пазарджик Тодор Попов. Най-напред той коментира намалената цена за коледната украса. 

"Има фирма – изпълнител, която чрез законова процедура напълно прозрачно е спечелила обществена поръчка. Договорът за това е сключен през месец октомври. Той е на стойност 261 000 лв. с ДДС, като в цената има заложени 37 000 лв. при необходимост. Реално говорим за около 220 000 лв с ДДС.  

Няма как при сключен вече договор за коледна украса двете страни по контракта да променят параметрите по него, защото ще носят отговорност, включително и наказателна.

Питайте Николай Тонков(б.р. управител на фирма „Кейбъл Груп”) дали е викан в кабинета на кмета и какво му е казано. Щото аз знам с подробности. Казали са му да прави коледна украса на половината от уговорените в договора дейности, респективно умишлено да не го изпълни в пълния обем. Тук страшното е, че в този договор има 3 важни реквизита – обем, дейности, обезопасяване и ремонти по трасетата, където минава ток. Компромис с последното може да значи потенциална смърт на наш съгражданин. И ако не да дай Боже стане такова нещо, кой ще бъде виновен? Чакам още да видя анекс към договора. Ако такъв не ми покажат, значи кмета лъже и внушава, че Тодор Попов или „Кейбул Груп” са крали. Ако пък направят анекс, веднага ще дам сигнал до Агенцията по обществени поръчки и прокуратурата, защото това е незаконно", заяви Попов. След това той премина на спортна тематика.

"Видяхте какво ни беше нивото във волейбола – Хебър номер 1. От десети в Европа и Шампионска лига ще отидем пак в селската лига. Сега всички си тръгват и ни предстои да играем с юношки до края на сезона. Не може да обиждаш хората от УС на един клуб, регистриран по ЗЮЛНЦ в обществено полезна полза с епитети като крадци, лъжци и т.н. Или да ги упрекваш в злоупотреби. Нямал им доверие? Половината от тях ще си потърсят правата в съда. Нека феновете са наясно какво се случва. Как при Тодор Попов имаше пари за всичко, а сега няма. Не ремонтирахме улици ли? Не давахме пари за култура ли? В момента се противопоставят социалните групи на Пазарджик в конфликт. Може ли такова нещо?", попита Тодор Попов, визирайки спора във фейсбук между почитателите на спорта и останалите граждани на Пазарджик. 

С футбола ни чака мега драма. Да знаят и там феновете. Пари за футбол от Общината нула лева. Като няма ангажираност от Общината, от спонсори ще има 5 лева.

Нали знаете, че до края на годината трябва да се изпълнят финансовите условия за получаване на лиценз за новото първенство. А това не може да се случи, ако клубът има публични задължения. Тоест перспективата е футболът на Пазарджик да се върне в регионалните групи. Това ги чака феновете. Питайте го Любослав Пенев дали остава. Аз не съм чувал някой да стои треньор, ако не му плащат. 

Спортът в града с новото ръководство приключи. Мислех поне, че това няма да се случи толкова бързо, но те го приключиха за 2-3 седмици. Финансирането на тези клубове не става само през общински пари. Те не са общински клубове. Кметът трябва да намира спонсори, а до момента не виждам нито един нов. Воден ли е въобще разговор. Дава ли си сметка, че волейбола и футбола бяха емблемите на града. А, дава ли си сметка, че тук съществуват още 55 клуба, развиващи 33 вида спорт", завърши темата спорт бившият градончалник. 

Наближава времето, в което по селата ще спират тока. Само да не започнат да спират и газта в детските градини и училищата, че тогава драмата ще стане пълна. 

Тодор Попов коментира и новата план-сметка за сметопочистване и сметоизвозване.

"В Общинския съвет е внесена план-сметка за чистотата в размер на близо 18 милиона лева. Към този момент Общината пряко сили събира 11 милиона лева. В задачата се пита от къде ще дойдат липсващите 7 милиона лева, като не предлагаш увеличение на такса смет в Наредбата.  Прибавете 3 милиона стари задължения към „БРОКС” и още 5 за депото, станаха общо 15 милиона. Има и още 4 милиона към РИОСВ от такси и това прави 19! Пари от къде, при положение, че не искаш да вдигаш данъци и такси или да продаваш общинско имущество. 

Какво става в Градините на света? На пролет там ще стане като  Кербала. Ами острови, полуострови….всичко отива на кино. Как и кой ще го поддържа?", запита Попов. В края на брифинга той се върна на темата за управлението на администрацията. 

"Общината щяла да има 4 зам.-кмета. На мен и един ми беше много, ама трябваше да имам, че иначе не можех да излезна в отпуск. Петър Петров си отива в края на седмицата. Кой ще е секретар? Румен Кожухаров си тръгва след Нова година. Нов засега няма, а там става с конкурс. Тези момчета за няма и 30 дни разбиха всичко. Ще става и още по-страшно. Аз съм си скъсал задните части да стигнем до там да ни дават за пример, а сега на хоризонта виждам една катастрофа. Ако аз бях кмет това нямаше да се случва със сигурност. Решенията ги знам, но те – не. Да се оправят", каза на изпроводяк Попов. 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.4/5 от 28 оценки
2.4/5 от 28 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
28 коментара
Ppp

Ppp

09.12.2023 | 08:57

Дрогиран копелдак

Отговори
1 0
Изпроводяк

Изпроводяк

05.12.2023 | 18:37

Новия кмет е умствено изостанали като заместник кмета на Попов Ама ще ги търпим Слава богу че Петров ще си харчи парите а няма да кметува А този новия и пари няма да направи Толко е зле

Отговори
2 4
666

666

05.12.2023 | 15:24

Тодаре оди на Сарая да садиш томати у дедоти

Отговори
10 4
Видял с очите си

Видял с очите си

05.12.2023 | 14:08

Тодоре, не те ли е срам, нямаш ли капка морал? Нали тези л...а ти ги надроби. Вземи се скрий някъде по на далеч и не си показвай крадливата муцуна.

Отговори
19 4
общинарка

общинарка

05.12.2023 | 09:45

ТОЯ НЯМА СРАМ!КАКЪВ ВОЛЕЙБОЛ,ФУТБОЛ,КАКВИ ГРАДИНИ НА СВЕТА С УМРЕЛИ 10 ДРЪВЧЕТА,ДВЕ ШАДРАВАНЧЕТА С ПРЪСКАЛКИ,ДВЕ ЛАМАРИНЕНИ ПЕПЕРУДИ,НЯКАКВА ЯБЪЛКА И КРУША И Т-Н.ОСТАВИЛ ЕДНА КАМАРА НЕРАЗПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И Т.Н.ВЗИМАЙ СИ ГИМНАСТИЧКАТА С ХИЛЯДИТЕ ЛЕВА,КОЙТО Й ДАВАШЕ,КАТО ЗАПЛАТА И ДА ТЕ НЯМА..........

Отговори
29 4
Тако

Тако

05.12.2023 | 08:55

Давай Петре смело напред

Отговори
16 0
Taко

Taко

05.12.2023 | 08:50

Всичко разпродаде безсрамник долен,

Отговори
19 3
Taко

Taко

05.12.2023 | 08:49

Престани бе Еничар марш на село наркоман подъл

Отговори
21 4
ХАЙ ДЕ ...

ХАЙ ДЕ ...

05.12.2023 | 08:49

А АЗ ЕДНИ ТЕЖКИ ДЕЛА ЗА ВАС!!!!ВСЕКИ ВИЖДА КАВОТО МУ ХАРЕСА....

Отговори
16 2
Ала-бала дИмократ

Ала-бала дИмократ

05.12.2023 | 08:40

Главатаря Ви от Пьидали Пьидали Просто(то) Киро, като истински бандит гордо заяви пред помиярския си "елит", че те заедно с Дебили Българофоби при нормални избори ще имат не повече от 7-10 % на национално ниво. Така, че имаме не избран, а назначен кмет, драги ми Олигофрени. Този "изборен резултат" беше предварително уговорен с герберите на "мъжкаря" Бойко. Неслучайно месеци преди изборите за областна управителка беше назначена герберката г-жа Кайтазова, тоест областния от нас кмета от вас. Е, честито Ви Роби-Подлоги! Честит Ви неокомунизъм (либерализъм) и неоиинтернационализъм (глобализъм)!

Отговори
8 13
До Ала бала

До Ала бала

05.12.2023 | 08:53

Еййй миндил внимавай как говориш , кроманьонец въшлив

Отговори
9 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?