32
Следвайте ни

Тодор Попов: "Горд съм, че в Пазарджик успяхме да изпълним на 100% всички обекти, които бяхме заложили по програмата за енергийна ефективност

viber icon

На кратка церемония пред санирания жилищен блок на ул. "Кочо Честименски" №22 бе отбелязано приключването на последния обект от строителната програма на Община Пазарджик, свързана с енергийната ефективност по програма "Региони в растеж".

"Горд съм, че в Пазарджик успяхме да изпълним на 100% всички обекти, които  бяхме заложили по програмата за енергийна ефективност", сподели кметът Тодор Попов и отбеляза, че и този блок е станал по-красив  както отвън, така и отвътре.

" Надявам се хората  да усетят полезността на това, защото винаги съм казвал, по този начин се намалява енергийния разход както на държавата, така и на всеки един от живеещите в тези жилища.

Силно се надявам, че новото правителство ще продължи тази политика, защото тя е политика и на Европа. Всички сме свидетели на големия проблем с енергийните носители, произтичащ от търсенето на енергия, което многократно надвишава предлагането, и то не само в България, не само в Европа, но и в целия свят. Затова енергийната ефективност трябва да стане основен приоритет - така ще си удължим живота на сградите, второ - да подпомогнем нашите съграждани от тези жилища да намалят своите енергийни разходи, което пък води до намаляване на огромния ни      разход като държава. Защото само с 2 300 направени блока е намаляла с десетки мегаватчаса мощността, която се ползва.

Оставам с надежда през следващата година  да имаме одобрен План за възстановяване и развитие, като в края и или най-късно началото на 2023 година да стартираме мерките за енергийна ефективност, защото в Пазарджик чакат 147 сдружения", каза още Тодор Попов.

Председателят на сдружението на живеещите в жилищния блок Ангел Дичев благодари на Община Пазарджик, на кмета Тодор Попов, на изпълнителя на строителните дейности и сподели, че няма нито един недоволен от изпълнението на проекта.

"Трябва да кажа, че съм очарован от отзивчивостта на служителите в Община Пазарджик, тъй като по всеки един въпрос откликваха бързо и компетентно", отбеляза Дичев.

***

Жилищната сграда е санирана  по Проект „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Пазарджик – IІ етап“ се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на стойност 3 637 331,50 лв., от които 545 599,71 лв. са национално съфинансиране, а 3 091 731,79 лв. е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие.

Главна цел на проекта е  повишаване на енергийната ефективност и достигане на най-малко клас на енергопотребление „С“ на жилищните сгради, обекти на интервенция, подобряване на достъпа на хора с увреждания до сградите, конструктивно възстановяване и усилване, където е предписано, с което да се осигурят по-добри условия на живот в МЖС, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

В резултат на изпълнението на проекта в 21 сгради бяха извършени дейности, свързани с внедряване на  енерго-спестяващи мерки, които  водят до постигане най-малко клас на енергопотребление "С" на сградите, вкл. съпътстващи строително-монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и възстановяване на първоначалното състояние, нарушено в резултат на обновяването; мерки, свързани с подобряване на достъпа на лица с увреждания до сградите; мерки по конструктивното възстановяване/усилване, а за сградите, за които в доклада от обследването за енергийна ефективност е доказано постигане на икономия на първична енергия мин. 60% – и мерките, предписани като задължителни в техническото обследване.

Строително-монтажните работи по сградата  на ул. "Кочо Честименски" №22  включват мерки за енергийна ефективност, в това число: топлоизолация по ограждащите конструкции( фасадни елементи и покрив ) с материали и параметри, в съответствие с изискванията на Закона за енергийна ефективност, подмяна на дограма и подмяна на стълбищно осветление, ремонт на покрив и осигуряване на достъпна среда съгласно изискванията на Наредба №4/01.07.2009г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания. СМР  са на стойност 287 650,60 лв. без ДДС и  са изпълнени от   "ТОРИС БГ" ЕООД, гр. София. Изпълнител на дейностите по упражняване на строителен надзор беше  „ЕС ДЖИ АР КОНСУЛТ” ЕООД, гр. Пазарджик.

Коментари (5)

Бай Онзи

Бай Онзи

10.12.2021 | 06:18

Пазарджик НЕ иска алкохолик , наркоман , корумпиран айдук за кмет !

Отговори
0 0
Гошо

Гошо

09.12.2021 | 19:24

Трябва да трупа мангизи че не се знае дали ще е пак комет

Отговори
2 0
Той

Той

09.12.2021 | 08:39

Мистър 10% пак грухти грух грух грух а 30% защо пак вдигна данъците пра -е такова куркуман изсъхнал

Отговори
8 1
Пурко

Пурко

08.12.2021 | 19:12

И плана за комисионните е изпълнен! Чекмеджето е пълно, евраците са прибрани и всички синоптички са щастливи! Весели празници и пълни чекмеджета!

Отговори
9 0
Иво

Иво

08.12.2021 | 16:43

Нашмърканият пиян слуга на Пеевски пак е прекалил с опиатите.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?