32
Следвайте ни

Тодор Попов: Чака ни много тежка зима

Общини няма да могат да си плащат тока, а след 2 години и домакинствата минават на свободен пазар

viber icon

Очаква ни една много тежка зима, през която общините, особено по-малките, няма да могат да си плащат сметките за ток. Трудностите ще бъдат за всички ни, особено ако не се сформира правителство и след предстоящите избори, не се гласува централен бюджет, а оттам следва финансова нестабилност и за всички български общини. Това каза Тодор Попов по време на днешното заседание на Общинския съвет.

"Притесненията ми идват от това, че най-вероятно до края на годината няма да имаме приет централен бюджет. Това означава, че служебното правителство ще трябва да подготви бюджетната рамка, но тази рамка ще я изпълняват други, което ще бъде доста сложно - обясни Попов. - Ако нямаме държавен бюджет до края на годината или най-късно до края на януари, ние можем да мислим за варианта да изпълняваме по 1/12 от тазгодишния бюджет, а това няма да е добре, защото аз считам, че бюджетът на една държава трябва да отговаря на приоритетите и политиките й. Затова ще бъде доста сложна ситуацията.

Силно се надявам да се сключват някакви коалиции след тези избори, но това се оказа не чак толкова проста работа. Всичко това рефлектира и върху нашите планове за следващата година. ние също няма да имаме възможност при положение, че не знаем какъв ще бъде централният бюджет, да позиционираме и този на общината. Чакаме, а колко ще продължи това чакане, никой не знае.

Лошото е, че губим безсмислено ценно време тази година. Аз много съм изненадан от непрактичния подход на предишния парламент, който изгуби 2 месеца в разисквания за актуализацията на бюджета с 2 милиарда лева, а ние нямаме внесен План за възстановяване и устойчивост, от което страната ни губи 60 милиарда лева от ЕС, които можеха да влязат в бюджета, а и да подкрепят българския бизнес. Интересът на българските общини е да знаем по какви програми и проекти ще можем да кандидатстваме. Както и следващата централна власт да вземе решение за преотстъпване на една пета от доходите на физическите лица на общините като допълнителен приходоизточник.

Това са важни неща, за да може общините да имат устойчивост. А ако не се намерят други приходоизточници, ще бъде много тежко да се поддържат каквито и да било публични услуги. Ето сега с тази криза с цената на електроенергията - ако това продължи през зимата, ще има голям процент български общини, които няма да могат да си платят тока. Давам пример с Пазарджик - за август сметката ни за улично осветление е над 300 хиляди лева докато за същия месец на миналата година е била 120 хиляди лева. И то при условие, че половината крушки са сменени с енергоспестяващи. Ще е много тежко тази зима и ще е голямо предизвикателство за всички, които управляват в държавата.

От 1 януари всички дребни бизнеси минават на свободен пазар - сладкарнички, ателиета, фризьорски салони - всички ще плащат скъпия ток. След две години това следва и за домакинствата. И става сложно за всички, защото в момента бизнесът плаща около 300 лева цена на мегават, а 118 лева плащат домакинствата, но това е контролирана цена. Най-вероятно ще се изравним с Европа, където около 100 евро е цената на мегават, така че това ни чака" - допълни кметът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Ставри

Бай Ставри

01.10.2021 | 10:50

Чакам те гълъбче

Отговори
0 0
Кметоебец

Кметоебец

01.10.2021 | 07:45

Да го дух@ш малоумник, неграмотен и прост... До кога такива ще ги слагате на подобни постове...

Отговори
1 1
Ттомов

Ттомов

30.09.2021 | 20:54

А ти кмете като си толкова загрижен за хората,отговори защо всяка година вдигаш данъци?

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?