Следвайте ни

Година след първия протест: Медиците пак на бунт, показват януарските фишове

viber icon

Медицински работници от цялата страна възобновяват протестите си, като първият ще бъде точно година след датата, на която бе поставено началото им - на 1 март. Това съобщи Димитрия Димитрова, координатор за Пазарджишко. С това започва поредица от митинги, които ще са национални, повечето - в столицата.

 

Първата от новата серия демонстрации ще се състои пред софийската болница "Пирогов", съобщи Димитрия Димитрова. Здравните работници ще скандират в подкрепа на колежката си Бойка Анастасова, получила дисциплинарно наказание заради участието й в протеста от 15 декември с плакат „Пирогов“ е тук“. Никой не бива да бъде санкциониран, защото е упражнил гражданското си право да протестира, подчертава пазарджиклийката.

Шествието ще премине и пред здравното ведомство, предвидено е да завърши пред Министерски съвет. Протестите са обявени като безсрочни. 

"Не може да се каже, че нищо не сме постигнали, допълва Димитрова. Учредихме своя асоциация, създадохме и синдикат, след като съществуващите досега показаха, че не изпълняват ролята си да защитават работещите хора. Колегите от Карлово постигнаха 950 лева заплата, в Сливен - 900. Показахме, че проблеми в здравеопазването има, и то много големи! Изчакахме достатъчно. На 1 март с януарските фишове ще покажем, че на много малко места нещо се е променило. И този път няма да спрем, докато не постигнем всички искания. Видяхме, че можем, стига да сме обединени. борим се не само за себе си, а и за българските пациенти - търговията в здравеопазването е общ проблем", заяви още Димитрова.

Припомняме, че в декларацията си медиците издигнаха 8 точки: да няма търговски дружества и източване на пари в здравеопазването, да получават еднакви възнаграждения, равни на две минимални заплати, допълнителни суми според натовареността и степента на отговорност, колективният трудов договор да стане задължителен за всички структури в здравеопазването, да се върнат медицинските стандарти и др. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?