Следвайте ни

Тихите герои: Пазарджиклия на 75 влезе в огъня, за да спаси съсед

Целият Пазарджик се възхищава на геройската постъпка на Кирил Цанков

viber icon

Да си готов да влезеш в огъня за някого – на това показа, че е способен и го направи пенсионер от Пазарджик, забравил за собствената си безопасност и втурнал се да изнесе съсед от горящото му жилище. Днес целият град говори за 75-годишния Кирил Цанков, благодарение на когото комшията му от горния етаж Даниел Живков оцелява от пламъците.

 

Доблестният човек е един от тихите и скромни герои на Пазарджик. За това, че той е човекът, самоотвержено влязъл в пламтящия апартамент и с цената на много усилия измъкнал оттам безпомощния Даниел, може би нямаше да се разчуе, ако неговата дъщеря Николета Цанкова не беше я разказала в социалните мрежи.

„Снощи баща ми, на 75, разбива вратата на горящия апартамент на съседа, влиза вътре в пламъците и дима, намира го припаднал и обгорен и успява да го измъкне навън! Докато майка ми организира останалото. Звъни на 112, тича да му помага, да звъни на съседи и да търси помощ! Семейство Цанкови!!! Винаги сте били супер луди и знам, че никой нямаше да се справи по- добре от вас!“ – написа Николета, горда от храбростта и човещината на родителите си.

Тя успя да убеди баща си да разкаже за случилото се по време на ужасяващия пожар на 9 май, когато апартамент на последния етаж в кооперация в центъра на града буквално е опустошен, унищожен е половината покрив на сградата и само благодарение на Цанкови огненият ад се разминава без жертви.

Кирил и съпругата му Маглена първи усещат опасността и без колебание се втурват към горящото жилище на Даниел. 75-годишният човек разбива вратата, задушава се от дима, но се снишава, за да може все пак да диша, и влиза. Намира обитателя паднал и в безпомощно състояние. Моли за помощ жена си, но тя не успява да издържи на задушливия пушек. Въпреки паниката не стои безучастна – звъни на 112, вика насъбралите се до кооперацията хора да помогнат. В крайна сметка Цанков сам и с доста усилия успява да измъкне доста по-едрия от него Даниел на стълбищната площадка, където той може да диша и да оцелее. В този момент пристигат и пожарникарите заедно с екип на Спешна помощ.

Освен, че е на възраст и слабичък, Кирил е и със сърдечно заболяване, има и проблеми с дишането. В критичния момент обаче изобщо не се замисля за това.

„Какво друго можех да направя? – пита риторично човекът. – Ще го измъкна, разбира се! Ако Дидко (Даниел – б.а.) беше загинал, аз после как щях да легна и да спя спокойно?!“.

75-годишният Кирил е известен и като трудолюбив човек. На тази възраст продължава да работи в склад за търговия на едро за цигари. Убеден е, че спреш ли се на едно място, без нищо да правиш, вредиш преди всичко на самия себе си. Сега с останалите обитатели на кооперацията се организират да направят неотложния ремонт на изгорелия си покрив.

За Кирил Цанков най-важното е, че Дидко, както нарича с обич спасения си съсед, е жив и здрав, другото ще се оправи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?