Теолози казват краен ислямист ли е Ахмед Муса

Ваня ДРАГАНОВА


Комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза ще трябва да хвърли светлина върху въпроса може ли възгледите на Ахмед Муса Ахмед и последователите му да се считат за проява на радикален ислям. Тя беше назначена, след като Върховният касационен съд отмени присъдата на Ахмед Муса и останалите 12 подсъдими духовници за проповядване на антидемократична идеология като салафизма и върна делото на ново разглеждане от друг състав.

Това е т. нар. първо дело срещу имама от джамията „Абу Бекир” в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. На 1 юли м. г. пловдивските апелативни съдии увеличиха от 1 на 2 години затвор присъдата му, а останалите 12 проповедници се разминаха с глоби.

„Тази „идеология” не е сред безспорно утвърдените за антидемократични. Нещо повече, салафизмът е експертно определен като религиозно течение”, написаха в мотивите си за отмяна на присъдата върховните съдии. И поясниха, че по делото е останал неизяснен въпросът дали проповядваните от 13-те имами възгледи не са част от свободата на вероизповедание, гарантирана от българската конституция.

При първото разглеждане на делото се твърдеше, че салафизмът е антидемократична идеология, защото потъпква основни човешки права като равенството на мъжете и жените. Тогава адвокат Ина Лулчева представи на съда заверено копие на Библията, в която също се говори, че мъжът господства над жената./Пазарджишка Марица

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?