Следвайте ни

Тежки присъди по мегапроцеса за проповядване на радикален ислям

Общо 8,5 години затвор за Муса, от 2 до 3,5 години – за съратниците му

viber icon

Преди броени минути Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите по мегапроцеса срещу 14-те обвиняеми за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляне на ислямска война.

Общо 8,5 години затвор определи Пазарджишкият окръжен съд на Ахмед Муса, а останалите мъже - подсъдими по ислямското дело и смятани за негови съратници получиха по 2 до 3,5 години решетки. На всички са наложени и парични глоби, като тази за Муса е 9500 лева, а на другите – между 6000 и 6500 лева. Изключение е само единствената жена в групата – Александрина Ангелова, която се размина с условна присъда от 2,5 години при 4-годишен изпитателен срок.

Магистратите наложиха на Ахмед Муса мярка за неотклонение „задържане под стража“. В момента той излежава в Пазарджишкия затвор присъда общо 4,5 години по предишните две дела, заведени срещу него по сходни обвинения, а мярката ще влезе в сила, ако до края на изтърпяването й не се стигне до окончатилно решение по настоящия процес. Останалите 13 подсъдими остават с подписки.

Припомняме, че четиринайсетимата подсъдими са подведени под отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Те бяха арестувани при грандиозна акция на полицията и ДАНС през ноември 2014 година в три региона – Пазарджишки, Пловдивски и Смолянски. Обвинителният акт бе внесен на 1 юли 2015 година, след което трикратно бе връщат за преработване. Съдебният процес пък започна едва през февруари 2016-та. Днес приключи след 4-годишна сага, но само на първа инстанция.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?