32

Театърът в Стрелча представя “Мамут“ на Станислав Стратиев

Самодейните читалищни театри се завръщат триумфално в културния живот на общините в област Пазарджик. На 28 юни от 19,30 ч. на голямата сцена на читалище “Просвещение-1871“ в Стрелча е поредната театрална премиера. Този път на Стрелчанската читалищна актьорска трупа, представяща пиесата “Мамут“ на Станислав Стратиев. Постановката е по режисура на именития пазарджишки актьор Иво Русев. Подготвена е и се играе с финансовата подкрепа на Национален фонд култура /НФК/ към ресорното Министерство. 

През 2021 г. читалищната институция в гр. Стрелча печели одобрение на проекта си „Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър към НЧ „Просвещение-1871 г.”, в конкурс по програма ,,Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство” на Национален фонд култура. Финансовата рамка на осъществяване е 15 000 лв. - 12 450 лв. от тях се осигуряват от Националния фонд, а останалите 2 550 лв. са читалищно съфинансиране /бюджетни и дарителски средства/. Проектът предвижда създадената през 2022 г. постановка на Читалищния самодеен театър да се играе пред местна публика – жители и гости на града и общината, както и  пред зрители от населени места в други общини, в различни области на страната. 

Любителският театър към НЧ „Просвещение-1871 г.” е с дълга и богата история. Пази и развива театралната самодейна традиция от времето на Възраждането, когато не е имало професионално сценично изкуство в България, но е зреела потребност от национално събуждане и нужда от знание и култура. Тогава, когато заможните родолюбиви българи са дарявали пари и труд за просвещение, книжовност и театър в читалищата – за духовното израстването на народа със славно минало, който да се пребори за своето светло бъдеще.

И днес, Възрожденското читалище в града на етеричните култури, основано през 1871 г. по предложение на Васил Левски, не изменя на Апостолската повеля. Повече от столетие създава условия за творческо развитие на своя Театрален колектив, в който влизат поколения будни и талантливи стрелчани. Съставът играе на различни сцени за любителско творчество знакови пиеси на български и чужди автори. Има почитатели в цялата страна. Печели престижни награди. Заслужено през 2021 г. получава одобрение за финансиране от Национален фонд култура за подготовка и представяне на постановка! Изборът е - пиесата на Станислав Стратиев “Мамут“,  комедия за абсурдите на съвремието, като изпитание за нормалността. А резултатът: 

На 28 юни от 19,30 ч. на своя сцена в Стрелча, с финансовата подкрепа на НФК, Самодейният театър при НЧ “Просвещение - 1871“ представя “Мамут“ на Станислав Стратиев. Постановка - Иво Русев, декор – Марин Маринов.

Участват: Цветанка Няголова, Енчо Божков, Стойка Панова, Ильо Ильов, Станислава Станева, Иван Маджаров, Илия Илиев, Румяна Колева, Йорданка Гунчева; озвучаване -  Стоянка Панова

 Успех за Стрелчанските театрали и приятно гледане за любимата публика! 

*Автор - инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ - Пазарджик

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?