32

Театърът в Ракитово чества 110-годишнина с безплатна постановка по Гогол

Пиесата се осъществява по проект към Национален фонд „Култура“

На 31 май от 19.00 ч. Образцово народно читалище „Будилник-1898“ гр. Ракитово отваря големия читалищен салон за вярната публика на Театралния си колектив „Нишан“. За премиерата на спектакъла „Женитба“, от Николай Василиевич Гогол, в превод на Христо Радевски. Постановка и музикална картина: Гаро Ашикян, осветление – Георги Паризов, звук – Стоян Арабов.   

В ролите: Марияна Ишивова, Николина Левтерова, Мария Гергененова, Свилен Топчиев, Георги Балкански, Николай Минков, Димитър Ташев, Асен Кривонозов, Елена Димова. 

Пиесата се осъществява по проект към Национален фонд „Култура“ към ресорното Министерство, по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Посвещава се на 125 години от създаване на читалището и 110 години театрален колектив.

За разработената през 2022 година проектна идея, културната институция получава одобрение и договор за финансиране, в размер на 14 330 лв. от Националния фонд. За подготовка и представяне на постановка от самодейния  Театрален колектив при читалището - пред местна публика и пред зрители от други населени места в страната. С цел популяризиране на любителските театри и тяхното творчество. 

Театралният колектив при ОНЧ „Будилник-1898“ е създаден през 1913 г. и е един от малкото читалищни такива, останали в годините в област Пазарджик. Пази и развива възрожденската традиция за самодейно правене на театър от талантливи и родолюбиви непрофесионални актьори – за възпитаване в ценности и гражданска активност, като възможност за изява и развитие на дарования, като трибуна за споделяне на възгледи за култура и философия на живот, като начин за себеутвърждаване и издигане на национално и общностно самосъзнание. 

От основаването на читалището в Ракитово през 1898 г., до 1913 – се играят няколко пиеси на различни импровизирани сцени. В 1913 г., намиращата се в центъра на града джамия, се предоставя за читалищно ползване и става първия театрален салон,  който през 1931 г. се премества в новопостроената сграда на читалището. Следват години на успешна и ползотворна сценична дейност, с множество отличия и награди. За 110 години са поставени над 130 заглавия, като всеки сезон пиесата е нова и се играе на различни сцени в страната. През 1975 г. ракитовският Театрален  колектив „Нишан“ е удостоен и с орден „Кирил и Методий II степен“.    

В рамките на проекта за подготовка и популяризиране на спектакъл, трупата на читалище „Будилник-1898“ , след премиерата, има представления на своята „Женитба“  на 1юни, отново в 19.00 ч. на Ракитовска сцена. На 6 юни - играе в Нова Загора за участие в „Национален фестивал на любителските театри“, предстои и гостуване на пазарджишка сцена. Заради финансовата подкрепа от Национален фонд култура, посещението на спектаклите е безплатно за публиката. 

Регионален читалищен център - Пазарджик пожелава успех в осъществяването на проекта, пълни салони и приятно зрителско преживяване!

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?