32

Търсят подкрепа за изграждането на параклис на връх Велийца

Пореден призив за подкрепа за построяването на параклис на историческия връх Велийца отправиха от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Велинград. Инициативата за изграждането на храма започна от миналата година, като то ще бъде изпълнено с дарения. Святото място се прави в знак на благодарност и преклонение пред паметта на загиналите 42-ма герои в първия ден на Балканската война през 1912 г.

Ето какво гласи апелът:

ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СОСЗР- ВЕЛИНГРАД
П Р И З И В
Уважаеми сънародници, приятели и съмишленици ,
Обръщаме се към вас с молба за помощ в едно благородно дело - построяването на параклис-паметник „Св. Георги Победоносец “ на връх Велийца. Този свети храм ще е в знак на нашата благодарност и преклонение пред паметта на загиналите 42-ма герои в първия ден на Балканската война през 1912 г., единствената българска освободителна война за Родопите. Нека се обединим и съберем средствата, необходими за изграждането му . Това ще бъде израз на нашата почит към отдадените за всички нас животи. Всяко дарение и помощ са добре дошли! И нека всеки път когато погледнем към връх „Велийца“ да се гордеем, че всички сме помогнали за изграждането на паметника-параклис „Св. Георги Победоносец“.
Вземете участие в тази кауза и ни помогнете да превърнем идеята в реалност. Вашата даряваща ръка е ключът към успеха на този важен проект. Благодарим ви предварително за вашата подкрепа и съдействие!
Можете да направите вашите дарения на :
банкова сметка в лева BGN 0000000030616429
IBAN BG25STSA93000030616429 BIC STSABGSF
Председател на Инициативен комитет за изграждане на параклис-паметник „Св. Георги Победоносец“ о.з.майор Костадин Златев

Припомняме, че първите стъпки за издигането на параклиса бяха направени през пролетта на 2023 г. През март е проведено учредително събрание в Община Велинград, на което е избран Инициативен комитет с председател майор от запаса Костадин Златев. В състава са още председателят на Областната организация на СОСЗР в Пазарджик подполковник от запаса Трифон Калпаков, секретарят подполковник от запаса Димитър Шулев, полковник от запаса Съби Гочев и много велинградски бизнесмени, хора фактори в града, които лично ще участват в построяването на параклиса, пише тогава електронното издание „Отбрана“. По време на учредяването кметът на Общината д-р Костадин Коев заяви, че ще подкрепя и подпомага изграждането на параклиса, за да може всеки минаващ покрай него да почита и помни делото на воините, дали живота си за свободата на Родопите.

За строителни материали ще са необходими около 50 хил. лв., а общата сума ще стигне до 160-180 хил. лв. Вече има доста кандидати, които са заявили желание да участват в това дело, включително от българи, които са зад граница. Предстои да бъде обявена дарителска сметка. Майор от запаса Златев отправи апел всички членове на Областната организация на СОСЗР да участват с базова дарителска вноска от 5 лв. Неговото изказване бе посрещнато с аплодисменти от стотиците участници в традиционната проява, която тази година бе посветена на 115 години от обявяването на независимостта на България и 111 години от началото на Балканската война.

На Велийца днес има паметник, който е на около 6 км. от с. Аврамово и на 30 км. през с. Кръстава. Връхът е висок 1712 м. и достъпен с високо проходими машини. Всяка година по инициатива на СОСЗР на 5 октомври местните военно-патриотични организация провеждат паметно поклонение.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?