Търсят дом за приютена в кметство Калугерово литовка

"Хубавото е, че цялото село се обедини около това да помага на Мария, а най-много направиха момичетата от читалището и особено Соня Гечева. Те й осигуриха дрехи, обувки, завивки. Тя е на сигурно място - с разрешението на кмета на Лесичово г-н Серьожа Лазаров и кмета на Калугерово г-н Ангел Стоев сме я настанили в Информационния център в Калугерово. Това обаче е временно решение. Би трябвало да се намери по-подходящо място за тази изстрадала жена".
Това коментира пред "Марица" Николай Иванчев, който отговаря за дейността на Информационния център. Там има легло, има елементарни удобства, а добри хора не забравят всеки ден да носят храна и всичко необходимо на литовката Мария, попаднала при тях по мистериозен начин от магистралата. Забелязали я на 1 ноември, докато скитала сама по улиците с окървавени ръце. Оказало се, че има редовни лични документи, но нищо повече - нито телефон за връзка с близки, нито пари, за да продължи пътя си. От разговори с нея се разбрало, че е мюсюлманка и тръгнала да ходи в Турция. Как и защо е прекъснало пътуването й точно тук, не се знае. Местните предполагат, че е била на стоп и някой я е закарал до ханчетата, но не е ясно защо не е продължила.
"За нас няма значение, че е мюсюлманка, ще се грижим за нея, докато е при нас", уверява Иванчев и благодари на всички калугеровци с големи сърца, проявили човещина и гостопримство към странницата. А тя наистина е странна, държи се като човек, преживял нещо лошо. Когато при нея има мъже, е видимо притеснена. Не знае български, но владее добре английски и руски. Илиян Кузманов от Фондация "Арт Ангел" успял да завърже разговор с чужденката, а тя му разказала, че е била в много държави по света, но и пред него не споделила как е попаднала в Калугерово. Човекът й дал телефон с интернет, осигурил й и психоложка, която вече работи с нея.
"Готови сме да направим каквото трябва за Мария и докогато е необходимо - уверява Иванчев. - За нея самата обаче в тази стая в кметството не е най-доброто място. Трябват й по-специални грижи. Странно е, но тя не иска да чуе за институции, нито за центровете за бежанци. Казва, че не би издържала да живее под ключ".
От местната власт вече са се свързали с институциите и се надяват социалните служби да се погрижат за изпадналата в беда жена.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?