Следвайте ни

Тържествен концерт по случай Трети март в Спортното училище

viber icon

            В знак на преклонение пред героизма и саможертвата на борците за свобода и по повод 142 години от Освобождението на България учениците от Спортното училище изнесоха вълнуващ спектакъл. В препълнената зала ученици и учители се пренесоха с вълнение в онези времена на робство, на страдание, когато в залата прозвучаха Вазовите стихове:

„.. Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

помня го клането и страшното време.

Бяхме девет братя, а останах сам.

Ако ти разкажа, страх ще те съземе.“

            Три синджира роби плакаха за първа рожба, за дом и родина, а въстаници пяха бунтовни песни - песни, родени от сърцата и пленяващи сърцата. Времена на страдания, но и на саможертва и героизъм. Времена, в които Отечеството е защитавано с всяка капка кръв.

            Датата Трети март отбелязва възкресението на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура е подложена на унищожение. За това възкресение е пролята свята кръв и паднаха жертва хиляди синове на майка България.

            „В ден като днешния сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ. Длъжни сме да знаем своята история и да не забравяме тези дни, носещи дух на патриотизъм!“ С тези слова учениците доказаха, че знаят своето минало, че го почитат и са достойни продължители на българския род. Словата на учениците сякаш бяха камбани, които и днес призовават да помним и тачим предците си: „Вечна слава и дълбок поклон към всички безсмъртни герои, осеяли с кости родната земя, за да бъдем свободни и щастливи ние!“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?