Следвайте ни

Тарикати мамят НОИ с фалшив стаж и ксерокопия за пенсия

Измамите при обезщетенията-  има „болен“, но няма фирма

viber icon

Пазарджиклии пробвали  да точат НОИ с измама за фалшив стаж, ксерокопия и фиктивни назначавания във фирми, за получаване на обезщетение за болничен и безработица, както и за пенсии. Инспекторите на института обаче бързо ги хванали. Това става ясно от бюлетина на НОИ.

"Грубите фалшификати често граничат с необяснима наивност – нескопосани ксерокопия на документи, „английска борса“, въвеждане на несъществуващ кодекс", обясняват експертите от териториалното поделение в Пазарджик. Така един от тарикатите опитал да докаже стаж за пенсия от 1989 г. с образец на бланка, която е валидна от 2000 г. Друг пък предоставил пред осигурителното дружество документ за стаж от пазарджишка кооперация с БУЛСТАТ-а на варненска. 

Жител на малко село в област Пазарджик пък фалшифицирал документ, че е студент и с него поискал отпускане на наследствена пенсия. Едно от условията за отпускането й е именно прилагане на уверение, че учи висше. Документът, който предоставил бил издаден от ПУ „Паисий Хилендарски“. При разглеждането му обаче експертите се усъмнили в истинността му, защото представлявало сканирано цветно копие на документа и не съдържало достатъчно информация относно статута на учащ на лицето. Затова потърсили висшето учебно заведение, от където ги уведомили, че приложеното уверение не е автентично, понеже не е издадено от инспектора, чието име е посочено в уверението. Освен това факултетният номер на уверението не съответствал на специалността, вписана в него. При проверката станало ясно още, че измамникът е прекъснал обучението си във ВУЗ-а от учебната 2018/2019 г.

Пенсионер пък се опитал да измами системата с искане тя да бъде преизчислена с допълнителен стаж, придобит не след, а преди пенсионирането му. В хода на пенсионното производство е установено, че представеният образец УП-3 от лицето за периода от 20.09.1973 г. до 27.10.1975 г., издаден от голям осигурител на територията на Пазарджик, е ксерокопие на вече попълнен документ. Върху копието на документа били нанесени корекции и видимо си личали пресниманите стари подписи и печат. Проверка показала, че пенсионерът не присъства в разчетно-платежните ведомости за работни заплати и няма данни да е упражнявало трудова дейност при посочения работодател в този период. 

Проби за злоупотреби имало и при получаване на обезщетение за безработица и болничен. Фирма, която е спряла работа още през 2014 г., но без знанието на собственика й, през периода 2017 – 2019г. е наемала работници и служители. Освен това са подавани данни за осигуряване на наетите служители и са предоставяни документи за болничен на един от тях. В обяснението си „болният“ твърди, че се е свързал с въпросната фирма чрез познат и по обява в интернет. Работата била за търсене на хора по селата за закупуване на отпадъци от производството на дървесни продукти. За неправомерно изплатените парични обезщетения по издадените болнични листове с различни диагнози е издадено разпореждане за възстановяване на сума в размер на 2317,56 лв.

Правят се опити и за измами чрез т.нар. „лица на постоянна издръжка от фондовете на ДОО”.  Те се осигуряват за кратък период - 9 или 12 месеца, за да имат право на парично обезщетение за безработица, като през това време често боледуват. Тук измамниците се опитали да източат максимално пари от осигурителния институт чрез болнични и безработица, обясняват експертите.

При един от случаите от осигурителния институт установили, че две дружества на свързани лица са подали уведомления за сключени за съмнително кратки периоди трудови договори с общо 76 служители. Последвала ревизия, от която станало ясно, че повечето са записани като продавач-консултанти или общи работници. Това означава, че ако действително са работили в посоченото помещение, което е приблизително 6 кв. м. и са имали обособено работно място, то на всеки квадратен метър работно площ са се трудили средно по 13 работници. Част от служителите били заети уж с търговия, но така и не са реализирали нито една продадена стока. В опит да се измъкнат някои от наетите заявили, че работното им място е било в „къща за гости“, но проверката установила, че сградата за която се твърди, че е с това предназначение, е построена до груб строеж.

Други пък обяснили, че са поддържали кафе-автомати, но на посочените от тях адреси нямало такава машина. За установените щети на ДОО на осигурителите са съставени ревизионни актове за начет в размер на 19 973,61 лв. На лицата, подали заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица са постановени разпореждания за отказ и са сигнализирали до прокуратурата.

Инспекторите са хванали и опити за злоупотреба по т.нар. „английска борса”. Измамниците пробвали схема, при която хора, които никога не са напускали страната, са подали заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица и са посочили предишна трудова дейност във Великобритания. Точно преди да останат без работа те са работили за кратко време на високи доходи в България. Вероятно са се надявали, че на тази база НОИ ще им отпусне високо обезщетение. Причината е, че съгласно европейския регламент, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход. Схемата била пробвана от 13 души, които представили преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания. На част от лицата първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица при прилагане разпоредбите на регламента. При последващ контрол на изплатените средства обаче е установено, че тези лица не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и  част от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната. След отказ за потвърждаване на осигурителните номера от чуждата компетентна институция за възстановяване на недобросъвестно получените парични обезщетения са издадени разпореждания за възстановяване на сумата от 36 224,11 лв.

Лекарите-експерти по експертиза на временната неработоспособност в ТП на НОИ – Пазарджик  са оспорили 510 болнични листове и са получени решения за отменяне за 716, става ясно още от бюлетина на НОИ. Те са били за 15 323 дни.

"Постъпилите болнични листове се обжалват след анализ на данните за съответните лица – диагнози, честота на ползване на отпуски за временна неработоспособност, продължителност на временната неработоспособност за едно и също заболяване, продължителни непрекъснати болнични листове с различни диагнози, осигурител на лицата и др.", обясняват експертите.

Тенденциите показват, че е голям броят на издаваните болнични листове от лечебни заведения във Велинград, като до декември те са издали 15 453 болнични листове. За същия период са обжалвани 347 болнични листове, издадени от тези лечебни заведения. През 2019 г. и 2020 г. в лечебните заведения във Велинград са извършени 26 проверки по издадени болнични листове за временна неработоспособност и са издадени 6 задължителни предписания за спазване на разпоредбите по експертизата на временната неработоспособност. Проверките установили, че надлежно се попълват анамнезата и обективното състояние на пациентите в амбулаторния лист, но не винаги се отразяват направените лабораторни, рентгенови или други изследвания за да се потвърди диагнозата.

Снимка: Pixabay

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?