Следвайте ни

Свободна библиотека заработи в магазинче за екопродукти

Рафтът с книги е продължение на инициативата, която доскоро всяко лято работеше на Острова

viber icon

Свободната библиотека или свободната книжарница - наричат я и по двата начина, е място, където можеш да вземеш безплатно и да оставиш книга, за да бъде полезна на друг човек. Тя е в магазинче близо до центъра - на улицата, носеща името на будителя Найден Геров. Приема се много добре от ценителите на литературата. Мнозина с радост предоставят издания от личните си библиотеки или дори купуват нови книги и ги даряват. Някои дори се притесняват, като видят скъпа и нова книга и по няколко пъти питат дали наистина може да я вземат безплатно. Сред тях може да се видят нови заглавия, световна класика, развлекателно четиво и какво ли не.

Това ни разказа Десислава Ангелова, известна в местната общност като човек с активна гражданска позиция по важни въпроси и един от двигателите на редица положителни инициативи за града. Сред тях беше и свободната библиотека на открито, която доскоро работеше всяко лято на Острова с доброволци от местната организация „Бъди промяната“. 

„За съжаление, благодарение на "прекрасните" условия в страната ни, се разпръснахме - някои в по-големи градове, други - в чужбина. Един ден обаче на мен свободната книжарница ми залипсва и така реших да отворя подобна в магазинчето си. Такива свободни библиотеки има навсякъде по света - в Холандия, в Германия, там са на открито и с достъп по 24 часа в денонощието. А хората са много четящи и много уважаващи писаното слово. Аз все още не смея да оставя книгите на улицата, но пък работното време е 16 часа на ден“, разказва пазарджиклийката.

Желанието й е да споделя знанието. Желанието й е всеки човек, дори да не може да си позволи да купи книга, да може да я вземе и да я прочете. Желанието й е да продължи да бъде промяната в едно общество, в което все още има деца, непознаващи емоцията от контакта с книгата. 

Ангелова е запалена и по здравословния живот. Така преди години първо създава група "Чихра" (от чиста храна), после открива свое магазинче с цел да предлага екологични продукти. С времето разбира, че това е изключително трудна мисия. Почти няма местни производители, залагащи на екоземеделието. Ако пък решиш да внасяш нещо, камионите се обработват със силни препарати, които избиват гризачите. Логично е да се сети човек как действат и на хората.

Въпреки това обаче Десислава не се отказва от възгледите си и прави всичко възможно те да останат водещи в магазинчето. Вярва, че ако сме достатъчно упорити, можем да бъдем промяната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?