102

Световен шампион е новият почетен гражданин на Панагюрище

Световният шампион по самбо от Ереван-2023 Иван Хърков бе удостоен на тържествена сесия на Общинския съвет със званието "Почетен гражданин на Панагюрище". Мотивът е за постигнати изключително високи спортни успехи. Хърков е и седемкратен Спортист номер 1 на общината.

Вносителите на предложението - общинска администрация - Панагюрище припомниха спортните постижения на Иван Хърков, като предоставиха на старейшините и кратка биографична справка за него. След това последва официалният ритуал по връчване на почетното звание. 

Ключа на Община Панагюрище Иван Хърков получи от  ВрИД кмета Петър Каменски, а лентата му сложи председателят на Общинския съвет Иван Лалов. Той връчи на световния шампион и златната значка, и  грамотата.

От трибуната развълнуваният Иван Хърков благодари за оценката и заяви: Единственото, което мога да направя, е да продължавам да се боря и да прославям нашата прекрасна община по целия свят.

След това в почетната книга  световният шампион написа, че в Панагюрище са се раждали и продължават да се раждат българи, които са прославяли и които ще прославят Родината в цял свят. Той получи специални поздравления също и от колегите си в РУ-Панагюрище и ОД МВР-Пазарджик.

Иван Хърков  е роден на 9 декември 1996 г. в Панагюрище. Средното си образование завършва в днешната Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. В момента е студент в Академията на МВР в столицата. Започва да се занимава със самбо, когато е на 8 години. Негов треньор е световният шампион по самбо Иван Нетов. Сред най-високите постижения на Иван Кръстев Хърков са: шампион на България за мъже 6 предни години 5 пъти Спортист №1 на община Панагюрище най-добър самбист на България за 2021, 2022 и 2023 г. шампион на Европейска купа за мъже в Румъния през 2022 и в Италия през 2023 двукратен вицешампион на Европейско първенство през 2015 г. в Сърбия и 2016 г. във Франция; бронзов медалист  на Световно първенство за кадети през 2013 г. в Гърция и вицешампион за юноши прзе 2016 в Румъния бронзов медалист от Европейското първенство през 2022 в Сърбия; двукратен европейски шампион за мъже през 2021 в Кипър и 2023 г. в Израел бронзов медалист за мъже  през 2022 в Киргистан и световен шампион през 2023 г. в Армения.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 14 оценки
3.9/5 от 14 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?