Следвайте ни

Съветниците отказаха на ВиК-Велинград спасителния заем

Дружеството всеки момент може да се окаже със запорирани сметки, което напълно ще блокира дейността му

viber icon

Общинските съветници във Велинград не одобриха идеята водоснабдителната предприятие в града да тегли заем от 300 000 лева, за да изплати опасно отлаганите си дългове към държавни институции. Десетима от БСП се обявиха срещу предложението, двама го подкрепиха, трима се въздържаха. 

На свиканата днес по този повод извънредна сесия на местния парламент се събраха едва 15 от общо 29-тимата съветници, но тъй като имаше кворум, заседанието се проведе.

С пълно единодушие бе одобрена втората точка – да се използват неразпределени печалби за минали години, за да се погасят част от дълговете. Сумите обаче ще са крайно недостатъчни.

Георги Янчев от БСП се мотивира, че не е редно в края на мандата общинското предприятие да се натоварва с нов кредит и че такова сериозно решение би трябвало да се вземе от следващия общински съвет. Екатерина Каферинова пък опонира, че има процедури, които са в състояние фатално да забавят нещата. Новият градски парламент ще бъде конституиран чак през ноември, но дори веднага да обсъди и гласува това предложение, докато то влезе в сила и се уредят административно нещата около заема, ще дойде новата година.

Междувременно водното предприятие е под заплаха от запор на сметките и това може да се случи всеки момент. Само на Басейнова дирекция дължи 451 754 лева плюс 111 408 лева лихви. Борчът е натрупан от неплащани в продължение на 6 години такси за питейна вода.

Отделно дружеството изплаща и стари плащания към НАП, заради които на косъм се е разминала разпродажбата на служебните му автомобили от съдия-изпълнител, но с периодични плащания това е избегнато. Независим одитор в момента прави ревизия, резултатите от която обаче още не са излезли. Целта на банковия кредит е била да се внесе част от сумата и в Басейнова дирекция, за да се сключи споразумение за разсрочване и да се размине най-лошият сценарий.

А той е запор на сметките, което би блокирало цялата дейност на предприятието – служителите остават без заплати и осигуровки, не могат да се купуват химикали за обеззаразяване на водата и да се плаща за изследването й за безопасност, нито материали и горива за дейността на аварийните екипи. При остарялата ВиК-мрежа на града това би означавало катастрофални последици.

Опитите ни да се свържем с новия управител инж. Цветан Сотиров за коментар не дадоха резултат. В неофициален разговор преди сесията пък той категорично отказа да говори по темата, като обясни, че е на поста едва от месец, и то в най-трудния момент в цялата история на ВКТВ.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?