Следвайте ни

Строят нов обучителен център за 20 затворници

viber icon

Нов обучителен център се строи в Пазарджишкия затвор, като плановете са да бъде завършен за 100 дни. Той ще бъде почти като другите училища - с 8 класни стаи, учителска и директорска - отделно, физкултурен салон, кабинет за труд и творчество. Проектът е с финансиране по Норвежкия финансов механизъм, в него ще бъдат вложени около 300 000 лева без ДДС.

Сред гостите за откриването на строителната площадка вчера бяха зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на Затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев, представители на екипа за управление на Програмата в Министерството на правосъдието. 

Школото ще се помещава в доскорошен производствен цех, поясни директорът на Затвора ст. комисар Веселин Коцев. С годините по различни причини броят на излежаващите ефективни присъди намалява. От 900 сега те са останали под 400. Така е и с пожелалите да се образоват, които са били 80 допреди години, а сега са около 20. За тях ще бъде организирано обучение от 1. до 7. клас, като ще имат възможност да вземат и занаят. Те и сега посещават занятия, като с тях ще продължи да работи досегашният екип, няма да бъдат наемани нови преподаватели.

Обучението ще бъде част от социалната дейност и подготовката на лишените от свобода за предстоящия им живот и включване в обществото като пълноценни граждани.

Строителните дейности са възложени на външна фирма, която трябва да го завърши за 100 дни. Стойността на проекта е 300 000 лева без ДДС, поясни Никола Стоилов от фирмата изпълнител. В цената са включени и пълен пакет мерки за енергийна ефективност - топлоизолация, включително термопанели на покрива, както и дограма с висок клас.

Самата сграда е един от четирите цеха в Затвора. Строена е в началото на миналия век, площта й е 530 кв.м, а в момента в нея вече текат ремонтните работи. Заради намаляване на поръчките е решено там да се създаде обучителен център, като преди това от активите на Фонд "Затворно дело" е прехвърлен към Министерството на правосъдието.

"В този център ще се опитаме да апробираме част от опита на нашите норвежки колеги по рехабилитацията на лишените от свобода и онези дейности, които биха могли да ги направят по-приспособими към живота извън затворническите стени и да направят от тях едни добри граждани на обществото ни" - обобщи проф. Николай Проданов.

Той допълни, че Норвежката координационна служба е носител на наистина модерни методики за работа с лишени от свобода, с които се постигат изключително добри резултати. Така чуждестранната подкрепа е не само под формата на финансиране, но и на ценен опит, който предстои да бъде приложен в българската практика.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?