Следвайте ни

Стрелча брани съда в Панагюрище с отворено писмо до ВСС

viber icon

Отворено писмо с искане да се запази Районният съд в Панагюрище се изпратили представители на местната власт в Стрелча до Висшия съдебен съвет. Документът е реакция срещу намеренията за реформи, които предвиждат 28 съдилища в страната, сред които и това в Панагюрище, да бъдат трансформирани в териториални отделения с много по-малко правомощия.

Припомняме, че по този повод в понеделник граждани излязоха на мирен протест пред Съдебната палата в Панагюрище. В града и в съседната община Стрелча върви подписка с искане да се преразгледа идеята за реформи, за да не бъдат лишени хората от нормален достъп до правосъдие. Създадена е и електронна петиция.

От Общинския съвет в Панагюрище също са изготвили отворено писмо, но отказаха да ни предоставят текста с мотив, че въпросът можело да се политизира.

А ето какво пишат от Стрелча в писмото си до ВСС:

 

ДО

СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

София 1000, ул. Екзарх Йосиф 12

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

КМЕТА НА ОБЩИНА СТРЕЛЧА И

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СТРЕЛЧА 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА СЪДИИ, 

 

            Община Стрелча кaтeгopичнoтo изразява нecъглacиeто си c пpeдпpиeтaтa oт Bиcшия cъдeбeн cъвeт инициaтивa пo пpoмянa нa cъдeбнaтa ĸapтa и избopa нa т.нap. „мoдeл 4“ зa пpeкpoявaнe нa cъдeбнaтa ĸapтa y нac, в частност за превръщането на Районен съд – Панагюрище в Териториално отделение на Пазарджишкия районен съд.

            Съществуването на Районен съд – Панагюрище е от съществено значение за  функционирането на Община Стрелча и за защита правата и законните интереси на гражданите на общината. Със своята над 140- годишна история Панагюрският районен съд е доказал своята роля в опазването на правото и вярата в правосъдието. Този съд винаги и бил най-близък за гражданите на общината и преформирането му ще накърни неговата инстанционност, която е изграждана в продължение на десетилетия.

            Правосъдието е основа на държавността и достъпът до съд е гаранция за нормалното функциониране на една правова държава. Отдалечаването на Районен съд - Панагюрище от гражданите на Община Стрелча няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-достъпно. Такава реформа би довела до негативни последици за социално-икономическото развитие на Община Стрелча и накърняване правото на достъп до съд на гражданите на общината. За да търсят защита на законните си права и интереси, гражданите на общината ще трябва да пътуват до гр. Пазарджик, за което ще понесат и по-големи разходи за транспорт. При евентуално закриване на Районен съд - Панагюрище или превръщането му в териториално отделение на Районен съд – Пазарджик ще се създаде риск от затруднен достъп до правосъдие, намаляване на ефективната защита на гражданските права и интереси на местното население на територията на Община Стрелча.

Обръщаме се към Вас с искане за преразглеждане на нa т.нap. „мoдeл 4“ зa пpeкpoявaнe нa cъдeбнaтa ĸapтa и защита на интересите на гражданите от общините Стрелча и Панагюрище.

 

С уважение,

ИНЖ. ГЕОРГИ ПАВЛОВ /п/

Кмет на община Стрелча

ИВАНКА ИЛИЕВА /п/

Председател на Общински съвет - Стрелча

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?