32

“Страници от миналото на Пазарджик" се завърнаха при читателя с нов тираж

Легендарната Бистра Риндова и учителят Илия Михайлов получиха специални благодарности от кмета Тодор Попов

“Ако ще бъде в полза на хората, съм съгласна“. С това изречение започва възраждането на една емблематична книга за историята на града и региона - “Страници от миналото на Пазарджик“, част I, на легендарната Бистра Риндова. Или нейното възкресение, както го определи учителят Илия Михайлов, по чиято инициатива е преиздадено историческото проучване, смятано за еталон от музейни работници и архивисти, след 28 години. За да достигне до всички, уважаващи миналото на родния край.

Книгата бе представена официално снощи в Младежкия дом, като авторката дойде лично, за да се срещне с читатели. Новото издание е преработено и дообогатено с нови статии. В него може да се види и уникална карта на някогашния възрожденски квартал “Чиксалън“, където по онова време са назрявали идеите за революция и борба за свобода. 

Илия Михайлов - учител, историк, блогър, писател и пазарджиклия, станал известен с многото си благотворителни и обществено полезни каузи, е в основата на поредното добро дело за родния град. Той разказа как един ден отишъл при Бистра Риндова, учен, краевед и генеалог, посветила голяма част от трудовия си път на Пазарджик, за да се запознае с нея. И ѝ предложил да преиздадат “Страници от миналото на Пазарджик“. Тя се поколебала, но бързо решила: “Ако ще бъде в полза на хората, съм съгласна“. Няколко месеца по-късно изданието вече се предоставя безплатно на всички, които ценят историята. Това пък е благодарение на Община Пазарджик, която финансира отпечатването на новия тираж.

Авторката не пропусна да изкаже специални благодарности към ведомството и лично към кмета Тодор Попов, който без колебание е направил необходимото за възраждането на емблематичната книга.

"Не във всяка община може да се получи такава подкрепа - отбеляза Бистра Риндова, която е пловдивчанка. - Пловдивската община не предлага такова спонсорство за творците, както Вие спонсорирате културата - писатели, поети и краеведи като мен".

Тя благодари и на Илия Михайлов и съпругата му Валантина Михайлова, които са вложили много труд и усърдие в подготовката на новия тираж и допълване на първото издание. Припомни и факта, че покрай проучването на революционните борби и комитетските дейци, борците за освобожаване на Македония и Одринска Тракия е успяла да проучи и целите им родове, информацията за които пък е събрана в “Пазарджишки родови хроники“.

Събирането на ценната историческа информация, която иначе нямаше да бъде запазена, започва, когато Бистра Риндова започва работа като преподавател в някогашното милиционерско училище в Пазарджик. Тя не е местна, затова е любопитството ѝ разпалват наименования на улици като “Чичката“, “Брегов“, както и на квартала, в който е училището - “Чиксалън“. В свободното си време започва да разпитва хората, които среща край малките къщички в района - баби, дядовци, по-млади. Оказва се, че много от тях помнят и пресъздават точно разказите на предците си за революционните борби.

“Започнах да си записвам и добре, че съм си записвала! Тези хора вече ги няма, а разказваха факти, които няма къде да се прочетат" - отбеляза авторката. Така тя дава началото на своите изследвания, като прилежно си записва и данни за информаторите. После тръгва по архиви, библиотеки, музеи в Пазарджик и други градове и издирва оригинални документи. Споделя, че тази апостолска работа за нея е била истинско удоволствие. По онова време има късмета да попадна и на много будни свои възпитаници в Милиционерското училище, които също помагат за нейните проучвания. По-късно се свързва с учени от Националния исторически музей, които я насърчават да продължи проучванията си. Получава достъп до оригинелни документи от Държавния архив и Военно-историческия музей. Така “Страници от миналото на Пазарджик“ проследява дейността на Васил Левски и неговите съратници, Априлското въстание, Балканските войни, Първата световна война, Съединението.

“Всичко започва от отделната личност, надраснала времето си. А Пазарджик е дал толкова много личности на българската история!“ - с искрено уважение казва днес Бистра Риндова. Тяа описва не само революционните настроения и борби, но и това как се ражда онова колективно съзнание, което води до положителните промени. Споменавайки тези личности, тя не пропусна да направи забележка, че Пазарджик дължи повече уважение на Петър Бонев - учителя от Перущица, първия водач на революционния комитет в Пазарджик. Отбеляза, че е редно да има поне една негова паметна плоча в района на днешната църква "Св. св. Константин и Елена“. В този район и по-точно в Джурковата къща младият даскал е бил на квартира и е разпространявал искрите на революцията.

“Поднасям искрените си уважения на г-жа Риндова и искам да ѝ благодаря, защото краеведческата дейност е много сложна и изискваща упорство, търпение и време  - каза кметът Тодор Попов, който лично уважи представянето на книгата, макар програмата му за деня да беше препълнена с ангажименти около други събития. - Представете си как първо трябва да се събере тази информация, а после тя трябва да се обработи, да се провери, да се засекат източниците, да се изследва. Всичко това трябва да се прецени и това е къртовски труд години наред и заради това аз изпитвам супер голямо уважение към труда на такива хора, защото краеведството пази спомена жив. Благодаря за това отношение, което вие сте имали и продължавате да имате към историята на Пазарджик, важно е да знаем и помним тези факти и обстоятелства, защото те са факти и обстоятелства за хората от нашия град. Чиксалънци са преселници, но те създават тази колоритност на града ни. Без такива хора, Пазарджик нямаше да е това, което е. Това е част от един епизод от историята на нашия град. Щастлив съм, че подкрепяме и ще продължим да подкрепяме и да благодарим на хората, които са отделили години от живота си за да запазят миналото.

От сърце ви благодаря като кмет за пазенето на историята!“.
Авторката пък благодари на градоначалника за Почетния знак, с който беше удостоена миналата пролет за мащабните си проучвания, дали на Пазарджик богато историческо наследство.

По време на срещата с читатели се чу и идея да да бъде преиздадена и втората част от "Страници от миналото на Пазарджик“. Да се надяваме, че и това ще се случи скоро!

Коя е Бистра Риндова?

Краевед и гинeалог, автор на множество изследвания и публикации за историята на Пазарджик, на които се позовават следващите поколения автора на историческа литература в своите изследвания. Основател на Общинския комитет "Васил Левски".

Бистра Риндова е родена на 29 септември 1947 година в Пловдив, където живее и до момента. Работи като преподавателка в различни училища и школи в Пловдивско и Пазарджишко, а от 1978 година започва своята изследователска дейност. Запознава се с историята на града ни, като търси повече факти за делото на Левски и негови съратници тук. Разпитва възрастни хора и наследници на стари родове в "Чиксалън", открива в архиви и стари книги летописни бележки, снимки и ценни вещи, които дарява на музея в Пазарджик и на Държавния архив.

Най-важното от своите изследвания Риндова е включила в книгата си "Страници от миналото на Пазарджик". Някои от статиите са за хора, за които се знае много малко или до момента са били неизвестни. За високата стойност на книгата говори фактът, че през 2001 г. е преиздадена с предговор от проф. д-р Пламен Митев от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Бистра Риндова обогатява българската генеалогия с много задълбочени и ценни родови изследвания: "Пазарджишки родови хроники", "Непознатият Константин Муравиев", "Земеделският лидер дядо Георги Йорданов" и други.

Всички документи от изследователската си дейност тя дарява на Държавния архив. В разкрития ѝ личен фонд са съхранени 489 архивни единици за периода 1843-2019 г. Благодарение на нея са съхранени спомени, сведения, книги, снимки, родословни таблици за множество известни личности и местни родове, свързани с историята, документи за участници във войните и други.

*Снимки - Илия Михайлов

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?