Следвайте ни

Страх от COVID-19: Сърничани не искат „петъчния битак“

viber icon

Жители на Сърница се обявиха против отварянето на традиционния петъчен пазар в градчето, като дори презрително го наричат „битак“, заради страх от новия коронавирус. Един от тях – Ахмед Ахмед – вчера призова сърничани да не позволяват това.

„Управата на Сърница е решила да разреши петъчния битак. Да не позволяваме това! Знаем, че във всички ромски махали в България има епидемия от коронавирус. Особенно за тези в Гоцеделчевският район неофициално се знае, че положението е много зле, въпреки че се това се крие. А през следващите дни до Байряма знаем, че всички роми от Гоцеделчевско и Пазарджик ще се изсипят тук. Моля ви, да вразумим общинската управа за това безумно решение, защото не е важно, че кмета ще носи отговорност за всеки евентуално заразен и болен, но си представете, че ни поставят по карантина като Банско за един месец, да не работим, ще измрем от глад“ – пише мъжът.

Постингът му предизвика оживена дискусия в социалните мрежи. Много от жителите на родопското градче споделят тези страхове и също се обявяват против отварянето на пазара след отмяната на извънредното положение. Някои дори с ирония питат толкова ли е обедняла общината, че да й трябват парите от таксите на тържището. Други обаче припомнят, че пазарите в цялата страна полека възобновяват работата си при спазване на противоепидемичните мерки. От понеделник забраната пада и за моловете, и за фитнес залите.

„Пазарите в цялата страна са отворени още от 20.04.2020. С отпадането на извънредното положение нямаме правно основание да забраняваме пазарите на открито, обясни на недоволните кметът на градчето Неби Бозов. Пазарът в Сърница ще е отворен само за петък при спазване на строги мерки - дистанция от 2 метра между продавачи и клинети и използване на предпазни средства. Пазарът не е дейност, от която се издържа община Сърница, тъй като таксите са символични. Използва се основно от хората, които не могат да си позволят да пътуват и тук на място си пазаруват необходимите неща. Много наши съграждани искат да се отвори пазарът поради тази причина. Създадена е необходимата организация с органите на реда за спазване на социална дистанция. От 15 май се отварят и джамиите. Сърница е туристическа дестинация, вече са разрешени и туристическите пътувания. Няма как да спрем да идват туристи и търговци в Сърница. Всеки трябва да бъде отгворен към себе си и другите за да продължим да живеем, докато отмине тази зараза. Ако утре получим съпротива и от търговци, и от населението да се спазват предписаните мерки, пазарът ще бъде затворен“, зарече се градоначалникът.

Пред „Марица“ той сподели, че също като съгражданите си е бил много притеснен как ще протече първото издание на петъчния пазар днес. Предварително сергиите били разположени на достатъчно разстояние една от друга, подготвени били и предпазни средства за раздаване на продавачи и клиенти, които нямат. Цяла нощ мислил как да се избегнат рисковете и дори имал уговорка с полицията за разстановане на КПП-та, ако ограниченията не се спазват. Тържището обаче преминало спокойно, при засилено полицейско присъствие за гарантиране наа реда, почти всички участници си знаели какво могат и какво не бива да правят, на останалите било обяснено какво още трябва да спазват и в крайна сметка нямало никакви проблеми.

„Този вирус може да остане сред нас и до края на годината, че и повече, казва Бозов. Време е да се научим да живеем редом с него, както казват и национални експерти. Ние не можем да спрем хората, които се опитват да си изкарват прехраната, още повече, че вече няма и нормативни документи от централната власт, на които да се обосновем. Нека нашите съграждани да се успокоят и да преценят сами има ли нужда от това. Хората днес видяха искрица надежда, че могат да продължат напред и да не затъват още повече в кризата. А и Сърница е туристически град, това е основен поминък на местните жители. След като държавата полека разхлабва мерките и за туризма, ние няма как да направим нещо различно“.

Бозов разказа още, че за първи път след отмяната на извънредното положение днес в Сърница са отворили джамиите и е проведена петъчна молитва. Там също проповедници и вярващи били с маски и ръкавици и всичко протекло спокойно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?