Следвайте ни

Стотици изпълнители и зрители идват за събора на Свети Константин

viber icon

1 400 участници, 140 изпълнения, 20 танцови състава, 12 дуета, 15 инструменталисти, 60 индивидуални участници и 42 певчески групи ще станат част от най-голямото културно събитие за годината в Пещерския край. След прекъсване от една година “Дългата поляна” над родопския град ще събере стотици посетители, дошли да присъстват на V Национален фолклорен събор на народното творчество "Свети Константин 2021". Той ще се проведе в последния ден на юли.

Стотици любители на българския фолклор от страната ще станат свидетели на народни песни и танци от всички етнографски области. Най-малкият участник е на година и 6 месеца, най-възрастната изпълнителка тази година е 92-годишна жителка на Панагюрище. Сукмани от писани по-писани и от шарени по-шарени, извадени от сандъците и раклите ще грейнат на сцената, безчет хора ще се разиграят – от младо до голямо.

Тази година запазена марка на събора ще бъде възстановката на обреди и обичаи. Ще бъдат представени тайните на побратимяването, гергьовските обичаи. Ще бъдат показани традиционни ястия, ще се разучават автентични танци. Десетки нови приятелства, запознанства и наздравици ще си дадат начало на 31 август и 1 юли. Курортното селище ще грее с багрите, песните, с усмивките и с доброто настроение на всички участници.

Поставени са допълнителни контейнери за отпадъци, химически тоалетни, тревните площи са окосени, предстои да се извърши повторна дезакаризация. Обособени са паркоместа за автомобили и автобуси. Осигурени са екипи на пожарната, спешна помощ и полицейски патрули. За удобство на пещерци е осигурен безплатен превоз с автобус. Той ще потегли от “Железния град” в 11:00 часа в събота. Връщането в Пещера е предвидено да бъде в 19:00 часа.

Вечерта е отредена за тържественото запалване на традиционния огън. А песните на Здравко Мандаджиев ще подновят  кръшните хора около пламъците. В неделния ден приказката ще продължи до 18:00 часа, когато е предвидено награждаването на участниците, победителите и призьорите от конкурсната програма. Всеки участник ще получи грамота за участие, дипломи. Ще бъдат връчени медали и ГРАН ПРИ за всяка категория и статуетки за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Радослав

Радослав

26.07.2021 | 18:41

Комще при махнете те вируси на цяло да не чувам за коронавурус

Отговори
0 0
Радослав

Радослав

26.07.2021 | 18:40

Вече има събори атака харесва ми

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?