Следвайте ни

Ставаме модели за Коледа

Фотографите изкушават с ефектни декори, снимат бебетата като елфчета и джуджета

viber icon

Празниците наближават, а с това е в разгара си и бумът на коледните фотосесии. Пазарджишките фотостудиа са с резервирани дати до края на годината, а първите снимки са започнали още преди месец. Освободи ли се час за снимки, бива запазен буквално за минути. За по-големия наплив тази година говори и фотографът Стоян Георгиев. "Нямам нито един свободен час през уикендите, графикът ми е пълен от сутрин до вечер. Имам само няколко свободни часове през делничните дни", разказва професионалистът. 

Местните фотографи залагат на пищни празнични декори, като повечето разчитат на работата на професионални интериорни дизайнери. Предлагат се уютни и модерни кътчета за сесии с тематично украсени елхи, пухени килими, джуджета и снежни човеци, рафтове с книги за фон, фототапети с камини, фенери с топки и лампички, изкуствен сняг и какво ли още не. Има места, на които се дават на клиентите коледни пантофи с глави на елфчета или еленчета, или порцеланови чаши с коледни мотиви. Идеята е да се допълни топлата зимна обстановка, на която се осланят празничните фотосесии, а накрая кадрите да се получат максимално в духа на Коледа. И не на последно място си казва думата и огромната конкуренция. Фотографите, които предлагат тематични фотосесии, са доста и всеки се стреми да изпъкне освен с качествена работа зад обектива, и с хубава атмосфера за снимки. 

Клиентите идват подготвени и знаят какво искат. Повечето залагат на коледни пуловери или карирани ризи или рокли, като при семейните снимки се избира еднакъв дрескод - най-често родителите и децата са облечени в един и същи цвят и по възможност момиченцата са с модели като на майката, а момченцата - като на таткото.

Най-популярни и тази година си остават бебешките коледни фотосесии. Малчуганите са с дрешки като на елфета или джуджета, или пък с официални ризки за малките господа и принцески рокли за невръстните госпожици. Истината е, че родителите копнеят да запечатат в няколко кадъра първите празници на отрочетата си.

Бумът на фотосесиите като явление тръгна правопропорционално нагоре с популяризацията на социалните мрежи, категорични са професионалните фотографи. Откакто има сайтове като Фейсбук и Инстаграм и хората започнаха да си качват лични снимки, които стават достояние на широка онлайн публика, интересът към професионалните заснемания нарасна. Вече не се усмихваме пред камерата само за семейния албум, а смело разпространяваме кадрите в мрежата.  Затова и толкова държим да са качествени и красиви. 

Ако преди фотосесии в студио се правеха само на истинските модели, сега с професионални снимки може да се снабди всеки. Най-често това е с повод, но понякога и просто за разнообразие и няколко нови кадри за качване в нета. Като естествено продължение на този процес професионалната фотография се превърна в доста популярна професия. Неслучайно конкуренцията в тази клика от бизнеса е голяма дори на местно ниво. 

Цените на коледните професионални фотосесии варират, но грубо се въртят около 80 лева за 10 обработени кадъра, 120 лева за 15 и 180 лева за 25 готови снимки. 

*Снимки: Стоян Георгиев

Ралица Иванова

Ралица Иванова

Редактор

Ралица Иванова е на 28 години, възпитаничка на Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик, бакалавър по българска филология в Софийски университет "Свети Климент Охридски" и магистър по публични комуникации в отбраната и сигурността във Военна академия "Георги С. Раковски".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?