Следвайте ни

Стартира 15-тата кампания срещу рака на гърдата

Новините от Пазарджик

viber icon

Валентина АСЕНОВА, "Пазарджишка Марица"


Днес стартира 15-тата кампания за борба с рака на гърдата в Пазарджик. Откриването ще бъде от 11 часа в сградата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), организатор е „Сдружение за онкоболни и приятели“. Кампанията е под патронажа на кмета Тодор Попов.


В 13,30 ч. презентация за заболяването ще проведе онкологът д-р А. Томова - началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център - Пловдив. Темата на презентацията е: „Възможности и предизвикателства за пациентите с онкологични заболявания”.

На 6 октомври лекари ще преглеждат записалите за профилактични прегледи се по график. В края на месеца ще започнат прегледи с ехографа в Пазарджик и региона. Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде, където има записани над 10 жени за профилактичния преглед, който на цена от 10,00 лв. За сравнение, Здравната каса не покрива ехографията и прегледът обикновено струва над 25,00 лв. По време на 9 – та и 10 – та кампании за борба с рака в Пазарджик и областта, процентното съотношение на открита патология при прегледаните хиляди жени беше 1 към 10.


Припомняме, че преди броени дни управителят на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания и председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пловдив Мария Чергарова подписаха договор за съвместна дейност с ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ професор д-р Запрян Козлуджов. В рамките на договореното студенти от висшето учебно заведение ще се обучават в първия и все още единствен в страната онкоцентър. Така още от тази есен студенти по психология и социални дейности ще могат да стажуват в Центъра в Пазарджик. Припомняме, че Центърът беше открит официално през май 2011 година. Вече повече от пет години в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания се предоставя психологична подкрепа; рехабилитация; социална адаптация; трудотерапевтична дейност с цел пълноценно възстановяване на хората, чули страшната диагноза./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?