Следвайте ни

Старо Железаре напира за ЮНЕСКО

Фидел Кастро, Меркел и английската кралица седнаха по дуварите заедно с местните жители

viber icon

Старо Железаре става първото село в света, чиито къщи са изрисувани с графити. От 40 сгради - домове и обществени постройки, греят ликовете на световни знаменитости от политиката, науката и артистичния свят. Стенните рисунки са дело на художника Венцислав Пирянков, чиито родови корени са в Старо Железаре, и на съпругата му Катажина от Полша. Двамата имат голяма художествена галерия в Познан, а от 15 години Венцислав ръководи там своя школа по рисуване, живопис и архитектурата.

Двамата с Катажина всяко лято се връщат в Старо Железаре, а неотдавна преобразиха наследствената къща на Венци в арт център. Две поредни лета те правиха в нея живописни изложби. Това лято обаче  превърнаха  любимото село в място, където личният, политическият и социалният живот се преплетоха чрез изкуството по неповторим начин. В техния проект участваха и десетина ученици от школата на Венцислав Пирянков в Познан.

И така Фидел Кастро седна до кмета на Старо Железаре Илия Тонов, а баба Пенка се нареди до Тодор Живков. Младо момиче от Старо Железаре с народна носия пък посреща Бойко Борисов, който открива пътя от Хисаря до Панагюрище. Жителите на Старо Железаре седнаха на един дувар с любимите си герои по света и у нас. Когато  минаваш по улиците на Старо Железаре, изглежда,  сякаш политиците и местните хора заедно обсъждат ежедневието в малкото селце.

В събота вечер, когато рисуването бе приключило, авторът на уникалната идея Венцислав Пирянков и кметовете на Старо Железаре и на Ново Железаре,  дадоха начало на неповторимия фестивал на стенните рисунки. Селото буквално преля - от собствените си жители, които излязоха по улиците, от гостите, чиито коли задръстиха малките селски улички, от приятелите на Венцислав и Катажина Пирянкови.

40-те къщи с изрисувани стени пък се озоваха в карта на селото, издадена специално за феста. Повечето гости се възползваха от предложението, взеха си карта на Старо Железаре с къщите с графитите и с нея обходиха прашните улички, търсейки ликовете на известните личности.

Идеята да нарисуваме любимите герои на хората от Старо Железаре по дуварите и стените на къщите се роди спонтанно - от разговори с хората за политиката, от техните спомени и мечти, от злободневните им проблеми, споделя Венцислав Пирянков. Погледнато като занимание в знойните жеги на село, това е един забавен начин да надвиеш лятната досада и скуката като правиш това, което можеш. В нашия случай - да рисуваме, да работим.  От друга страна пък, ефектът е, че социалното и политическото се преплитат и стават част от обществения и личния живот на хората от малкото село, загубено някъде в диплите на Средна гора, допълва художникът.

Първоначално имаше съпротива у част от жителите на селото да се рисува каквото и да е по стените на къщите. Затова първо аз изписах моята къща с лика на Маргарет Тачър, тя е любимият ми политик. После кметът Илия Тонов ме покани да сложа собствения му лик до този на Фидел Кастро на една от стените на неговата къща. Фидел Кастро е моят герой, уточнява кметът Илия Тонов. Лидерът на революцията в Куба е идвал в Старо Железаре през 1972 година, няколко години преди аз да се родя. Но и баща ми, и други хора, говорят за него. Те често споменават и Индира Ганди, която също е идвала в Старо Железаре, разказва кметът. Затова и двама политически водачи се озовали на стените на къщите в Старо Железаре. Бащата на Илия Тонов веднага харесал идеята и пожелал първо да види лика на Владимир Путин, а после и собствения си до него.

Много обичам хората в селото, чувствам се невероятно сред тях. Но и аз си имам любим герой сред старожелезарци и това е баба Пенка, разказва Венцислав. Нарисувах я с роклята с дантелената якичка. Тя пък най-много харесва Тодор Живков, затова ги сложих един до друг.

Всичко се случва като в някаква приказва, разказват жители на Старо Железаре. Но когато се видяха по стените на къщите и дуварите, някои от нашите герои от селото се почувстваха неудобно, срам ги беше, стесняваха се, че ликовете им са  по стените. Освен това редом с лицата на най-известните хора на планетата, спомня си Венцислав. После обаче им харесало. Фестът ще има продължение догодина. Още отсега хората сами си правят списък на тези, които искат по стените на къщите им да има черно-бели потрети на известни личности.

Списък е дълъг, не знам дали ще може да го изпълним, защото макар и малко село, все пак в Старо Железаре живеят поне 500 човека.

Наистина стенното рисуване се превърна във фестивал на Старо Железаре, споделят жителите му. Днес минаха американци и мексиканци, за да разгледат графитите. Казаха, че са колекционери, ценители на  живописта. От десетина дни били в Хисаря на почивка, уточнява  Венцислав Пирянков. Майка му и баща му, които живеят в Пловдив, също пристигнали в Старо Железаре, дошли с автобус от Пловдив и целият рейс ахнал, като видял насред улицата лицата от екана редом с бабите и дядовците от селото. През Старо Железаре минават доста хора - заради кромлеха - обсерваторията на древните траки, заради тракийския комплекс в Старосел, за да си налеят от тукашната минерална вода, която се оказа много харесвана. Някои идват да си купят сини сливи. Всички тях ги посрещат лицата от фасадите на къщите.

Графитите ще останат така, докато времето ги заличи, така решихме с Венцислав Пирянков, споделя кметът Илия Тонов. Така редом с принцеса Кейт ще седи бай Иван Циганина. А баба Пенка ще се мъдри от стената с дантелената якичка и ще разменя по някоя реплика с Тодор Живков, докато отива да купи хляб.

Има идея Старо Железаре да потърси закрилата на ЮНЕСКО заради къщите с графитите и уникалния фестивал. Миналата вечер това обсъждали с художника  Венцислав кметът Илия Тонов и техни общи приятели. Колеги и учениците на Пирянков също я подкрепили. Да, това което се случи в Старо Железаре, наистина е неповторимо. Ние го направихме за хората, които живеят тук, за да споделим чрез рисунките миналото си, ежедневието си, мечтите си. Би било много добре организация като ЮНЕСКО да има отношение към Старо Железаре, към стенните рисунки. Ще помислим за това и ще потърсим пътища, коментира Венцислав Пирянков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?