32

Средношколци се прекланят пред паметник, който са взели под опеката си

Пещерското Средно училище "Св. Климент Охридски" организира днес поклонение пред паметника на жестоко избитите участници в Априлското въстание от Радилово и Брацигово. Средношколци, граждани и общественици ще отдадат почит пред паметта на героите в местността Бялча, където е издигната скромна мемориална плоча с имената им. Мястото е на разклона от Пещера за Пазарджик и Пловдив. Поклонението ще се състои от 11,00 часа.
Припомняме, че наскоро учебното заведение взе под опеката си паметника, който към онзи момент тънеше в незаслужена забрава. "Макар мнозина да са минавали често край него, никой не поднася  цветя и венци в знак на почит пред героите, на мястото не се организират поклонения, то тъне в бурени и немара, дори парче от мраморната плоча е отчупено" - разказаха тогава поделите родолюбивата инициатива. Мемориалът представлява постамент със символите на революцията – кама и револвер, а над него – имената на 12 смели българи от Брацигово и Радилово, избити там при потушаването на въстанието. 
Грижата за него започна с акция за почистване на мястото и освежаване на надписите през май миналата година, последвано от тържествено поднасяне на венци и цветя. Тогава от училището заявиха, че ритуалът в почит на загиналите ще се изпълнява всяка година по това време и че ще се грижат паметната плоча да остане в добър вид и да не бъде забравяна.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?