Спукана тръба на рудник пак замърси Луда Яна

РИОСВ: Това е труден обект, но няма какво повече да направим, защото едно е от време на време да има изливи при аварии, друго е да са постоянни

Сигнал за ново замърсяване на река Луда Яна от рудника край Цар Асен са проверили екоексперти. Установен е източникът - спукан тръбопровод от инсталацията на бившия рудник в Цар Асен.

+++++

Поредният от многото подобни сигнали е постъпил в РИОСВ на 7 септември следобед, съобщи директорът на ведомството Костадин Гешев. Веднага е сформиран екип, който е изпратен на мястото, като е проверил и инсталацията за добив на електролитна мед край Цар Асен. Установено е, че няма изтичане от водоема за богати разтвори, но е имало мокри следи по табана. В самото предприятие „Панагюрска медна компания“ една от помпите не работела заради аварирал тръбопровод за водите от основното производство. Повредата вече била отстранена, но е издадено предписание съоръжението да не се ползва, докато експерти не се произнесат, че е годно и безопасно. Според проверяващите, този път замърсяването не е стигнало до реката.

„Едно от задълженията на фирмата е да препомпва постоянно течността във водоема към рудника, защото в противен случай той ще се препълни и при всеки дъжд ще прелива в реката и екокатастрофите ще са всекидневие - казва Костадин Гешев. - Това е труден обект, но няма какво повече да направим, защото едно е от време на време да има изливи при аварии, друго е да са постоянни“.

Концесионерът на мината и неговите подизпълнители често са обект на контрол от екоексперти. Само от 2015 година досега са съставени 11 акта на стойност 87 000 лева. Девет от тях са платени, един е обжалван, но е потвърден на първа инстанция, и само един е отменен от съда. Причината - беше съставен на концесионера, а се оказа, че разливът е по вина на подизпълнител.

Директорът на РИОСВ казва, че тогава нещата са били много разводнени и не се знаело коя фирма за какво отговаря. Днес обаче тези отношения са уредени и изяснени, така че при инцидент се знае кой носи вина. През 2015 година на обекта имало само една помпа, при авария нямало резервна, а всички замърсявания били, когато тя се повреди. Сега там работят 4 помпи, така че дори при обилни валежи да не се допуска повишаване нивото на водоема над критичния максимум и разливи в реката.

Генералното решение на проблема е да се направи рекултивация на табаните, казва Костадин Гешев. За момента обаче такава дейност не е планирана.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?