32

Спряха добива на пясък и баластра край Мирянци

След поредицата от сигнали и протести кариерата прекрати дейност, започва рекултивация

Баластриерата край село Мирянци е прекратила дейността си. Това става ясно от съобщение на РИОСВ във връзка с поредна жалба, по която е извършена проверка през април.

В сигнала, подаден на "зеления телефон" на Екоинспекцията, се твърди, че на прекратилата дейност кариера до Мирянци не е започнала рекултивация на обекта съгласно условията, поставени в решението по ОВОС.

Извършена е проверка по документи. Тя установява, че към момента на обекта се извършва демонтаж на машини и съоръжения. Предстои стартиране на рекултивационните дейности, които ще бъдат извършени по установен график до месец януари 2025 г., съгласно актуализиран проект за рекултивация, съгласуван с Министерството на енергетиката, отчитат от РИОСВ. За предстоящото изпълнение на дейностите по рекултивация и свързаните с тях условия и мерки ведомството ще продължи да осъществява необходимия контрол.

Припомняме, че баластриерата, от която се извършваше добив на инертни материали, многократно е била обект на критики и жалби от жители на Мирянци и екоактивисти. Местни хора твърдят, че вследствие на дейността на обекта сгради в селото се пропукват и пропадат, а обитателите им не могат да живеят спокойно в собствените си домове. Както и че добивът, извършван под вода, с едновременно засмукване на пясък и вода, води до падане на нивото на подпочвените води, а оттам - и до засушаване и невъзможност в иначе плодородния район да се развиват земеделски дейности. Тези опасения станаха повод за поредица от протести, като те не бяха преустановени дори след проверки на институциите, които даваха становища, че няма нарушения на концесионния договор.

Концесионерът на баластриерата Ангел Кърджев пък неведнъж е заявявал, че е готов да съдейства за каквито се наложи проверки, като уверява, че не дейността му води до изброените от местните хора проблеми, причините са други. Припомня, че постоянно е обект на контрол от различни ведомства и не са открити нарушения. Заявявал е готовност дори сам да организира експерти от най-високо ниво, за да докаже своята версия за случващото се. В последните си изявления пред "Марица" обаче сподели, че се е изморил от дългогодишните спорове и обмисля да се откаже. Явно вече е взел окончателно решение да прекрати дейността на кариерата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”