102

Спортна легенда на Пазарджик си отиде на 78 г.

Напусна ни един от най-големите треньор на пазарджишкия модерен петобой и един от доайените на този спорт в България и Пазарджик - Тодор Герджиков.

Освен отличен състезател и треньор, Герджиков бе дълги години съдия по модерен петобой и член на УС на родната федерация и на СКМП Хебър. 

Той се оказва на попрището на модерния петобой след 1972 г., когато поема щафетата от покойния Христо Чочев - създател на спортовете плуване и модерен петобой в Пазарджик. Герджиков кове бъдещите шампиони основно като треньор в спортното ни училище, където под негово ръководство израстват десетки таланти. 

Негово откритие са плеяда успешни състезатели и треньори от миналото - сина му Стефан Герджиков, Митко Донов, Лазар Шотев, Сергей Георгиев, Владимир Клинчаров, Васил Цоков, Владимир Кузманов, Андрей Кузманов, Спас Бояджиев, Елин Боев и много други изтъкнати наши петобойци. 

Тодор Герджиков е бивш старши-треньор на националния отбор по модерен петобой за жени, като сред неговите открития са Юлияна Стефанова и Нина Янкова. Той е майстор на спорта по модерен петобой, държавен шампион с другата пазарджишка легенда Христо Чочев. Навремето като състезател се разминава на косъм с олимпийския медал, спомнят си негови приятели. 

Днес към вечността на Гробищен парк - Пазарджик Тодор Герджиков бе изпратен от роднини, близки, приятели, колеги и познати. Сред опечалените бяха  Георги Дангалаков, Владимир Кузманов, проф. Лазар Каменов от НСА, Митко Донов, Димитър Аврамов, Спас Бояджиев и др. 

Поклон пред паметта на Тодор Герджиков!

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 5 оценки
5/5 от 5 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?