32

Спор в залата: Видяха дискриминация в Наредбата за насърчаване на раждаемостта

Разгорещени спорове се разразиха на днешното заседание на Общинския съвет в Пазарджик при обсъждането на нова наредба за насърчаване на раждаемостта, предвиждаща стимулиране на младите семейства да създават и отглеждат повече деца в общината. Още в началото на дискусиите стана ясно, че при гледането му в комисии документът е претърпял известни корекции. Една от тях - влизането в сила да стане от 2025 година, а не от средата на настоящата, тъй като в сегашния бюджет трудно може да се предвидят средства. Освен това - да отпадне условието детето да е родено в Пазарджик, тъй като на някои жени по чисто медицински причини им се налага да се доверят на високоспециализирани болници в големите градове.

Съветници обаче изтъкнаха и други слабости в текстовете, които може да се приемат като дискриминационни. Например - наредбата предвижда по-щедро подпомагане на родители с по-високо образование.

Д-р Елисавета Георгиева даде пример с Бил Гейтс. Той е напуснал университета, за да последва мечтите си, но това не го е направило по-неуспешен, даже напротив. Съветничката риторично попита няколко пъти по няколко различни начина дали по-необразованите хора по-малко обичат децата си и защо се смята, че не заслужават същата подкрепа като висшистите.

Кметът Петър Куленски също взе думата като заяви, че еднократното подпомагане трудно ще реши проблема с намаляването на раждаемостта, което е факт през последните години. По думите му, еднократното подпомагане не решава проблемите на младите семейства. Градоначалникът сподели друга своя идея, която скоро ще предложи за гласуване в ОбС - да се осигури детска млечна кухня на символични цени, като се дотира от общинския бюджет. Сега в града има само частни фирми, в които дневният купон е 5-6 лева, докато в други градове е в пъни по-евтино - по 1,50-2 лева.

В крайна сметка се стигна до извода, че и двете идеи са добри и не пречи да се приложат паралелно.

Чуха се и мнения, че насърчаване на раждаемостта може да се постигне не с еднократно подпомагане, а с осигуряване на добри условия за труд и достойни възнаграждения - липсата на тези условия кара младите хора да се изселват в големите градове или чужбина.

Наредбата получи 16 положителни гласа, 14 бяха против. Всъщност идеята за подпомагане на младите семейства не бе отхвърлена, а се даде време да бъде преработена и прецизирана, така че да не буди съмнения за дискриминация.

От дневния ред отпадна точката за отстраняване на Найден Шопов като председател на ОбС. С писмо вносителят - общинският съветник Благо Солов, заявява, че поради заболяване не може да присъства на днешното заседание и затова оттегля предложението си за освобождаване на Найден Шопов от председателския пост.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?