32

„Спомени от детството“ показва играчки от ХХ век, изработени от родители за деца

На 31 май 2024 г. в зала „Нова история“ в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложбата „Спомени от детството“, която е посветена на 1 юни – Международния ден на детето, и включва движими културни ценности и вещи от фонда на РИМ – Пазарджик.

Ще бъдат експонирани саморъчно направени детски играчки, изработени от родителите за техните деца, като за целта са използвани инструменти и материали, които се намират във всяко домакинство – дърво, прежда.

Играчките датират от първата половина на ХХ в. В изложбата ще бъдат показани и фабрично изработени кукли, представящи персонажи от приказките на Братя Грим и Шарл Перо. Експонирана е и кукла – реквизит от Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик, дарение на музея.

В текст-експонат към изложбата са представени популярни детски игри от далечното и близкото минало, част от които са познати на малчуганите и до днес.

Изложбата  може да бъде посетена до 10 юни 2024 г. включително – в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота и неделя – от 10,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/443 108 (вътрешен 103).

*РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?