32
Следвайте ни

Спипали затворник да вари ракия в килия, дали му 14 дни карцер

viber icon

Лишен от свобода бил хванат да вари ракия в килията си. За това прегрешение от затворническата администрация му дали 14 дни карцер. Мъжът обаче не е съгласен и оспорва в съда.

Делото е образувано по жалба на лишения от свобода срещу наложеното му "Изолиране в наказателна килия за 14 денонощия". Той твърди, че заповедта, която е от 31 август, е неправилна и незаконосъобразна и моли тя да бъде отменена с мотива, че за едно и също прегрешение бил санкциониран два пъти.

Издънката била засечена при обиск в Девето отделение на Пазарджишкия затвор на 29 август тази година. В 906 спално помещение, в санитарния възел, били открити заготовка за направа на алкохол и алкохол около 200 грама в момент, в който жалбоподателят го изварявал. Той дал обяснение, че са го хванали да вари ракия, тоест не оспорва, че е извършил нарушение на реда в тъмницата. 

При претърсването били открити кофа, пълна с около 5 литра заготовка за изваряване, и пластмасова купичка с около 200 милилитра течност с мирис на алкохол. Иззети са и три бързовара.

Затворникът обаче твърди още, че на 2 септември бил наказан за това нарушение - била му спряна кабелната телевизия в килията. Моли да бъде отменено налагането на 14 дни карцер.

Съдът обаче счита, че възраженията на жалбоподателя, че за едно и също нещо бил наказан два пъти, са неоснователни. Ако има данни, че е наказан втори път за варенето на посочената по-горе ракия, то следва да се отмени второто, а не първото наложено наказание, мотивират се магистратите. Освен това от представената справка от затворническата администрация е видно, че мъжът е наказван 32 пъти преди това, включително и с изолиране в наказателна килия. Взето е предвид и здравословното състояние на лишения от свобода - той е в добро физическо и психическо здраве.

Заповедта за 14 дни в наказателна килия е потвърдена. Решението е неокончателно и може да се обжалва в 7-дневен срок пред тричленен състав на Административен съд Пазарджик.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хахаха

Хахаха

24.09.2021 | 18:28

Ква е тая килия ? Мезонет на 2 етажа .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?