32
Следвайте ни

Спипаха полицай пиян зад волана, но му се размина

Заради документални пропуски заповедта за дисциплинарно наказание падна в съда

viber icon

Полицай, засечен пиян зад волана на автомобил, се размина с дисциплинарното си наказание, след като успя да го оспори пред съда. В жалбата си той сочи, че не е шофирал, но решаващи за изхода от делото се оказват документални пропуски.

 

Историята започва в малките часове на 3 януари тази година, когато старши инспектор от велинградската „Охранителна полиция“ е засечен на шофьорското място в кола на ул. „Иван Вазов“ в Пазарджик. Проверката е извършена от охранителни полицаи, които повикали свои колеги от КАТ, за да тестват мъжа с дрегер, защото "лъхал силно на алкохол", както са докладвали по-късно. Когато пътните полицаи пристигнали обаче, той се възпротивил и отказал да духа в уреда, след това не изпълнил предписание за изследване с доказателствен анализатор и предписание за медицинско изследване за установяване на концентрация на алкохол в кръвта му. Обосновал се с това, че автомобилът му е паркиран и не е установено да е бил в качеството си на водач, за да бъде проверяван.

Последвала вътрешна проверка от комисия, назначена от директора на ОДМВР, която се произнесла, че трябва да бъде наложено дисциплинарно наказание. Служителят на реда е дал поисканите му обяснения, след което е издадена заповед за налагане на „порицание“ за срок от 6 месеца, връчена срещу подпис.

Пред магистратите обаче изобщо не се стига до спор дали полицаят е шофирал, или не. Оказва се, че заповедта и издаването <210> са с редица пропуски, заради които тя е обявена за незаконна.

В мотивите си от съда сочат, че нарушението е засечено на 3 януари, а справката за него е подадена в ОДМВР на 22-ри същия месец. При това положение е трябвало наказанието да бъде наложено до 22 март, тъй като по закон срокът за това е два месеца. Заповедта обаче излиза едва на 20 април.

Преди това санкционираният полицай не само не е наказван, но и шест пъти е награждаван. При безупречна професионална биография би трябвало първо да се обмислят по-леки дисциплинарни санкции, например - „мъмрене“ или „писмено предупреждение“, сочи се още в мотивите на съда. И не са последно място - не са изброени настъпилите от него вредни последици, дори е посочено, че те са незначителни.

Решението е окончателно. Дирекцията на МВР е осъдена да плати и съдебните разноски в размер на 410 лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ред

Ред

21.10.2021 | 09:56

Гарван на гарван око не вади,добър пример няма що, а по големите етажи какли е, то затова яв о има голямо натискане за власт, то само за изборите колко кандидати.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?