32

Специалисти ще помагат на хората да не се подвеждат по дезинформация

Институтът GATE провежда обучение по медийна и информационна грамотност за Деня на библиотекаря в РБ “Никола Фурнаджиев“

Специален курс за откриване на дезинформацията и медийна грамотност ще проведе за Деня на библиотекаря Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“ в Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик. На 12-13 май ще бъдат обучени 35 библиотечни специалисти от Пазарджик и региона. Повишаването на устойчивостта на обществото към дезинформация зависи от подобряване на информационната и медийната грамотност на гражданите.

„Събитието се организира непосредствено след Деня на българските библиотекари – 11 май, когато се честват светите братя Кирил и Методий. Това подчертава важността на медийната и информационната грамотност в контекста на дейностите на библиотечните и читалищни специалисти“, казва директорът на библиотеката Лъчезар Риков. „Професията ни непрекъснато се развива и специалистите ни спомагат за сформирането не само на традиционната грамотност, но и за изграждането на умения и знания, които са нужни на всеки гражданин в цифровото и информационното общество“, коментира той.

“След изключително успешната лятна школа в областта на откриване на дезинформацията, която организирахме през миналата година, участието ни в „Европейска нощ на учените“ с представяне по тази тема през 2021 г. и две сесии, в годишната ни международна конференция през 2020 и 2021 г., продължаваме да допринасяме различни специализирани групи от професионалисти да разширят своите знания в тази област“, коментира проф. Силвия Илиева, директор на института GATE. Тя допълни, че Институтът планира в бъдеще и специализирани събития, особено в контекста на скорошното избиране на GATE за тестов център на НАТО за нови технологии. „Горди сме, че вече имаме първи спечелен проект с международно финансиране, който се занимава с анализа на т.нар. дийпфейкс (deepfakes) в текстове на български език. Това явление е свързано с употребата на методи на изкуствения интелект за генериране на съдържание и нашият проект TRACES e първият не само у нас, но и в света, който изследва този феномен в електронно съдържание на български език“, споделя проф. Илиева.

Доц. Милена Добрева, която ръководи направлението за изследвания в областта на дезинформацията в GATE, подчерта, че това обучение е уникално със силно засегнатия практически елемент. „Все още много обучителни програми имат по-теоретичен уклон, а при нас се набляга на много упражнения с различни технологични инструменти и на планирането на обучителни програми за различни групи от хора, при които дезинформацията идва по различни канали. Поведението на младите хора в информационната среда например е различно от това на техните родители и в тази два дни ще обсъдим и как библиотеките да развиват медийната и информационна грамотност на различни групи хора.“, подчерта доц. Добрева.

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество” (GATE) е първият център за върхови постижения в България, който работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект на регионално и европейско ниво. Създаден е през 2019 г. като структура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните изследвания и иновациите в GATE са организирани в четири стратегически приложни области – Градове на бъдещето, Интелигентно правителство, Умна индустрия и Дигитално здравеопазване.

Проектът GATE e финансиран по мярката TEAMING Phase 2 на Европейската програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 и съфинансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?