32

Спасено недоносено дете чества рожден ден в Неонатологията

Спасено навръх Разпети петък през 2020 година момченце, носещо победоносното име Георги Киров, гостува за втория си рожден ден на хората с бели престилки от Неонатологичното отделение към МБАЛ-Пазарджик, благодарение на които има най-ценното - здраве. Родителите му не пропускат да се срещнат с медиците, за да им благодарят за щастието да се радват и днес на прекрасния си син.

„Историята на всяко недоносено новородено, което е преминало през Интензивен сектор на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик, и тревогите на близките му, са неповторими, лични, но има нещо, което ги обединява, и това е начинът, по-който тези родители успяват да се съберат след първоначалния шок. И това е тяхната сила, надежда и вяра в живота“, разказва началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова.

Георги се ражда на 16 април 2020 година след наложително секцио в 36-ата гестационна седмица. Дишането му е затруднено, затова веднага е приет в Интензивния сектор на Неонатологията. Впоследствие проблемът се задълбочава и е поставен на апаратна вентилация. Най-критичният момент е на Разпети петък, когато към 16 ч. детето изпада в критично състояние. Екипът дава всичко от себе си и постига изглеждащото невъзможно - минути преди полунощ показателите на момченцето се подобряват, а към 4-5 часа сутринта на следващия ден състоянието му вече е стабилизирано. Великденското чудо е специален момент както за щастливите днес родители, така и за работещите в Неонатологията, за които този ден ще остане незабравим.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?