Следвайте ни

Социалните услуги в община Пазарджик работят на пълни обороти и при извънредно положение

viber icon

Преустановени са  посещенията и свижданията във всички социални услуги от резидентен тип и специализираните институции за възрастни хора на територията на Община, срещу  разпространение на Ковид-19. Затворени са и 41  пенсионерски клуба и 9 клуба на съсловни организации на хора с увреждания в града и селата. 

Пeрcoнaлът нa Дoмoвeтe зa стари хoрa в Пазарджик и Главиница и Центровете за настаняване от семеен тип за деца и за възрастни, е инструктиран дa cпaзвa cтриктнo прeдпaзните мeрки. За настанените там потребители и персонала, който се грижи за тях, са осигурени необходимите дезинфектанти и принадлежности, като са направени заявки за доставка на нови количества. Осигурена е 24-часова медицинска грижа, лекарства и консумативи се доставят своевременно. 

„На територията на община Пазарджик функционират два Дома за стари хора, с над 210 настанени  потребители, а в Центрове за настаняване от семеен тип за деца и възрастни с увреждания се грижим за 67 потребители с тежки ментални и физически заболявания, както и за деца и младежи лишени от родителска грижа. Много е важно да се погрижим и за тяхната безопасност в тази трудна за всички ситуация, защото сега са изолирани  от всички контакти.“, коментира кметът Тодор Попов.

Дирекция „Социални дейности” в Община Пазарджик чрез управителите на институциите и външните доставчици на социални услуги следи за стриктно спазване на мерките въведени по време на карантина.  Не се допуска  движение на  домуващите извън територията на услугите и са забранени посещенията и свижданията, с цел опазване здравето на възрастните и на децата.

„Близкитe нa нacтaнeни в дoмoвeтe и уcлугитe зa възрacтни, кaктo и в ocтaнaлитe coциaлни уcлуги и инcтитуции, мoгaт дa пoлучaвaт инфoрмaция oт управителите нa звeнaтa и oт Общината, кoятo е дocтaвчик на пълната палитра от социални услуги. Много важно е да се отбележи, че в момент на криза Община Пазарджик спечели и изпълнява вече втори месец проект за предоставяне на Патронажна грижа за възрастни и самотноживеещи хора. Проектът обхваща 213 потребители от град Пазарджик и 31 села, на които се предоставят здравни и социални услуги, закупуване на лекарства и храна.“, сподели кметът Тодор Попов.

По повод възникналата извънредна епидемична обстановка и въведеното извънредно положение на територията на Република България, са въведени и противоепидемични мерки в при предоставянето на приемна грижа чрез проект „Приеми ме 2015“, по която Община Пазарджик е координатор на екипите в областта.

За периода на извънредното положение, членовете на областния екип по приемна грижа временно няма да посещават домовете на приемните семейства, с изключение на неотложните случаи, в които има данни за застрашен живот или здравето на децата настанени в приемна грижа, при стриктно спазване на мерките за лична хигиена. „Текущото наблюдение на предоставянето на услугата се осъществява дистанционно – чрез телефон, електронна поща, приложения за комуникация. Това не бива да отпуска приемните родители, защото контролът, особено щом се касае за деца, ще бъде на най-високо ниво“, коментира кметът Тодор Попов.

Дистанционно и онлайн ще се осъществяват и други дейности, касаещи услугите на територията на Община Пазарджик и взаимодействието по даден случай с дирекциите „Социално подпомагане“. 

По препоръка на Министерството на труда и социалната политика, топлият обяд от обществените трапезарии се разнася до домовете на неподвижните самотноживеещи потребители, а пред трапезариите е създадена организация за поетапно раздаване, така че да не се допуска струпване на много хора на едно място. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?