49
Следвайте ни

Сметката за ток на ВиК-Пловдив удари тавана: 1,5 милиона за месец

viber icon

Рекордно скъпият ток е напът да удави ВиК сектора. Фактурата за потребената енергия на ВиК - Пловдив за август месец е 1 591 447 лв. без ДДС. За сравнение – през 2020 г. за сходно потребление сметката е била наполовина по-малка - 759 193 лв. без ДДС. Бургаското ВиК е навъртяло разход от над 1.3 милиона лева, а фактурите на Старозагорското и Хасковското дружество гонят един милион лева, става ясно от справка на „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др. 

Всички водни дружества в страната са изправени пред кризисна ситуация, въпреки че операторите са 51% или 100% държавна собственост. Те не правят изключение от бизнеса, който от месеци е под преса от високите цени на енергията.

Фактурите за септември тепърва ще пристигат във ВиК дружествата. "Политика на българското правителство и на ВиК Холдинга е да осигурят качествена водоснабдителна услуга за населението, да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води с внедряването на иновативни енергоефективни технологии, да се намалят загубите по мрежата. Плановете и проектите изискват инвестиции, за част от тях е осигурено финансиране. В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и в същото време да осигурят средства за покриване на непредвидените разходи за електроенергия, за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия", посочват от държавния холдинг.

Сложният казус може да постави част от ВиК операторите в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия. 22-те  дружества под шапката на „Български ВиК холдинг“ ЕАД осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. граждани в България. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ник

Ник

15.10.2021 | 08:45

Е, и?! ВиК холдинга само цитира цифри и прави някакви констатации. Но как да се реши проблема - нито дума! Нещата са изключително сериозни! Жална ни майка, нищо добро не ни чака! Ще се стои без ток и вода, ако не вдигнат цените. Ама и това няма кой да го направи или да му стиска. И тогава, пак без ток и вода. Омагьосан кръг. Поне, докато съществуват в този си вид черни дупки като ВиК дружествата.

Отговори
0 1
Нали

Нали

14.10.2021 | 18:16

ЗАЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА ПОД СТАТИЯТА ЗА КИРЧА И КОКОРЧА?????

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?