Слепият Божидар изкачи планина Немрут

Щом бялото бастунче е с мен, всичко е наред, казва 32-годишният пазарджиклия

Незрящият Божидар Чергаров се справи с още едно предизвикателство. На 7 октомври 32-годишният пазарджиклия покори митичната планина Немрут в Турция. Той първи успя да преодолее 2150-метровия връх от групата. В похода са участвали 120 души с физически увреждания от САЩ, Германия, България, Бразилия, Мексико, Парагвай, Япония, Индия, Корея и Нова Зеландия.

Покана за събитието Божидар получил от генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Негови сътрудници се свързали с проф. Лефтерова от Пловдивския университет, за да им даде контакти на Божидар и други студенти в неговото положение. След това Фейнар Бахар се обадила лично на  пазарджиклията. По телефона един женски глас ме попита искам ли да участвам в изкачване на планината Немрут. Това нищо не ми говореше, но казах "да". Щом се включват хора с физически недъзи, винаги съм готов, коментира пред репортера на "Пазарджишка Марица" Божидар Чергаров. 

Заедно с него към Турция отпътували и 9-класничката Йорданка Бакова от Художествената гимназия и зрелостникът Лъчезар Лулчев от гимназията по туризъм. А Фейнар Бахар била неотлъчно с тях и превеждала на групата.

Изкачването им отнело около час. Целият терен е осеян с камъни и стълби. Нямах големи трудности. Щом бялото бастунче е с мен, всичко е наред, разказва Божидар. Освен това Фейнар Бахар винаги му казвала за препятствията пред него. Пазарджиклията станал любимец на всички и когато първи стигнал върха, получил бурни аплодисменти. Той не скрива въодушевлението си от топлото посрещане в Турция. Навсякъде ни срещаха с думата "аркадаш".

Божидар работи в Центъра за социална рехабилитация на хора със зрителни затруднения в Пазарджик. Той е завършил специална педагогика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", обаче не спира дотук и записва магистратура. Иска да бъде ресурсен учител и да помага на хора в неговото положение. В момента изучава и втора магистратура, за да дава рамо на деца с противообществени прояви.

На 5 май Божидар завърши с пълно отличие магистърска степен по специална педагогика (ресурсен учител) в Пловдивския университет. Денят на дипломирането му бе изпълнен със смесени чувства. На 5 май точно преди 16 години той загубил зрението си. 

За да завърши с успех 6.00, той положил доста усилия, тъй като, както признава 32-годишният мъж, е напълно невъзможно да се ориентира сам в огромната сграда на университета. Друга трудност, с която трябвало да се справя по време на следването си, било писането и изпращането на дипломни и курсови работи. За незрящ човек като него е невъзможно сам да го направи. За щастие Божидар имал подкрепата на своите колеги от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, където учи слепите да боравят с белия бастун.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?