Следвайте ни

След три седмици онлайн: Децата влизат в клас, учители с петиция против

viber icon

Учениците от 6. до 12. клас се връщат от днес в класните стаи след триседмичното онлайн обучение, въведено срещу разпространението на коронавируса. Решението бе взето в петък от Областния кризисен щаб. 

-------------

„Не можем да оставим учениците у дома до пролетта, защото това се отразява зле на обучението им, както и на здравето им“, заяви след заседанието на щаба зам. областният управител Йордан Кожухаров.

Всички ученици ли влизат в клас?

Директорите ще трябва да направят графици за присъствено и неприсъствено обучение в съответното училище. Решенията за режима на редуване на присъствено и електронно обучение се взима от педагогическите съвети след съгласуване с родителите. Смята се, че локалното решение според ситуацията е най-правилният подход.

Наша проверка показа, че в повечето учебни заведения част от паралелките ще учат присъствено, останалите - онлайн, като в следващите дни в заповедите на директорите е предвидено тези в електронна среда да се върнат в клас, а другите да учат в интернет. 

Решението идва на фона на заболеваемост от коронавирус 449 на 100 000 души за региона. По данни на РЗИ, представени от зам.-директорката д-р Хюля Шериф, в региона все още има свободни легла за лечение на ковид, но почти всички триажни са запълнени. Всички 36 легла за интензивно лечение са заети. От щаба признават, че здравната система в областта е изключително натоварена. Затова призоваха болните да не бързат да ходят направо в Спешна помощ, а първо да търсят личните си лекари.

Новината предизвика разнопосочни реакции. Надделява мнението, че не е време децата да се събират и да излагат както себе си, така и работещите в училищата на риск от заразяване. Пазарджиклии припомнят, че пътуващите деца са в контакт с много хора в автобусите. И припомнят, че повечето учители са възрастни и уязвими. Други подчертават, че не са привърженици на дистанционното обучение, но смятат, че точно сега то крие голям риск. Трети припомнят, че при първата вълна, от която Пазарджик беше слабо засегнат, всичко беше затворено, а сега при тежка ситуация решението им звучи нелогично. Родители се канят да вземат болнични за децата си, притеснявайки се за здравето на по-болнави членове от семействата.

Реакцията на учителите също не закъсня. В интернет започна петиция за временно спиране на занятията в училищата и детските градини, както в Австрия и Германия. Авторите сочат, че е по-добре това да стане като част от стратегия, отколкото под натиск, когато заболеваемостта вземе превес. Под това искане за броени дни са се подписали над 4000 души, като не всички са преподаватели, много от участниците пишат, че са родители.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Време е

Време е

23.11.2020 | 15:15

Крайно време е да се затвори всичко! Празни приказки за икономика и психика слушаме .Каква икономика с болен и умиращ народ? Затваряш,за да си отдъхнат лекарите и да намалеят случаите.Една шепа държава сме,ама на едно от първите места по смъртност. Бойко с кое точно се хвали? С анархията и некадърното управление!

Отговори
2 1
Василка

Василка

23.11.2020 | 13:27

Цяла Европа затвори училищата, само нашият министър-председател се прави на бабаит. На всичко отгоре се хвали, че бил на първо място по някакви икономически показатели... Да, на първо място си в Европа, ама по най-много починали. Ако не вземеш веднага строги мерки, ако не затвориш училища и ресторанти, може и въвеждане на вечерен час, страшна картина се очертава за българския народ.

Отговори
2 0
Димитър Петров

Димитър Петров

23.11.2020 | 12:47

Образованието на децата е приоритет на всяка страна,която би желала да просперира,но държава без деца...Абе хора това с присъственото обучение в настоящият момент е геноцид спрямо децата ни.Деца нямате ли хора!Срам!

Отговори
2 0
Димитър Петров

Димитър Петров

23.11.2020 | 12:42

Не разбрахте ли,че освен пенсионерите застрашени са и децата ни.Това е равносилно на геноцид и експеримент с бъдещето на България!Деца нямате ли хора!

Отговори
2 1
прокуратура

прокуратура

23.11.2020 | 12:38

На какво медицинско основание се взе това решение? Защо отговорността се прехвърля на директорите и учителите? Епидемията в Пловдив е на невиждани нива от сто години насам! Кой ще е отговорен за починалите учители, ученици и служители?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?