Следвайте ни

След 30 години в Септември пак ще има кино

viber icon

Към края си е основната реконструкция на някогашното  кино в град Септември, намиращо се на гърба на пенсионерски клуб „Илия Минев”, видя "Марица".
След близо 30-годишна разруха то беше изцяло реновирано и модернизирано по проект от Програмата за развитие на селските райони, спечелен от местното НЧ "Отец Пасий" с логистичната подкрепа на отдела по Европроектите на септемврийската администрация. 
Изпълнението на строително-ремонтните работи пък са направили  работници на пловдивската фирма „Елиста”, в чийто ръце доскорошния кмет на Септември Марин Рачев възложи отговорността за реконструкцията на киното.

„Убеден съм, че новото старо кино може да изиграе ролята на онзи крайъгълен камък между живщущите от квартал „Гарата” и тези от „Стария град”, както е известен този район.
Защото то ще бъде за всички, както беше едно време и в него след реконструкцията ще се прожектират всички нови и актуални филми, които вървят в кино-салоните на МОЛ-овете в София и Пловдив”, коментира по повод новата придобивка Марин Рачев.


През последната една година сградата бе реновиране тотално – отвътре и отвън. Ремонтът обхвана покрива,  фасадата и интериорната част.
Припомняме, че с масовото раздържавяване на кината през 90-те години на миналия век, търговците навлязоха в храма на седмото изкуство.
Днес повечето от тези обекти са базари, бинго зали, банки, заведения.
За някои от сградите, които са и паметници на културата, това се оказва и единственият шанс за оцеляване, но вече в друго измерение – на комерса.
Онези, които пък не бяха обсебени от трескав алъш-вериш, бяха оставени безнадеждно да се рушат и превръщат в руини.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сашко Апостолов

Сашко Апостолов

27.03.2020 | 21:35

Много е хубаво това което е направил в квартал Сараньово ане както казва стария град Евала Кмете приличаш на майка ти но по характера си на бащати бог да го прости бай Васил той беше народен човек

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?