Следвайте ни

Скорпиони налазиха къща в Пещера

viber icon

От жегите и влагата в Пещера са плъзнали скорпиони. За страховитото нашествие алармира местна жителка. Гадинките са две и се намират в канцеларията на Фаня Колева - експерт „Екология“ в Общинска администрация, пише peshteraprim.com.

Жената е била потресена и силно обезпокоена при вида на тропическите животни в собствения си дом, разказва Колева. Един е открит в банята на къщата, другия е щъкал на воля в двора почти в центъра на Пещера. Скорпионите ще бъдат предоставени на кабинет по биология в едно от училищата за обучение, уточнява Колева. Тя поясни, че няма място за тревога.

Макар и да е стресиращо за хората, членестоногите са характерни и за нашата географска ширина.  Срещат се често и обитават сенчести и влажни райони. Крият се под камъни, дънери, изби и мазета. Ужилване от този вид скорпион се сравнява с това на оса.

„Никога не нападат сами човека, инцидентите с тях обикновено се случват при случайно настъпване“, коментира еколожката. Карпатският скорпион се храни с хлебарки и мокрици.

„Видът е характерен за нашия регион среща се в планинските райони на височина до 1850 m. Отровата на карпатския скорпион не е опасна за човешкия живот, но при хора с алергия към някоя от нейните съставки, може да настъпи анафилактичен шок“, каза Фаня Колева и припомни, че за разлика от нашенския, тропическия му събрат е опасен за живота на човека.

Източник и снимка - peshteraprim.com.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?