32

Скъпият ток може да лиши Панагюрище от инвестиции

При запазен обем на консумацията на електричесто сметките на община Панагюрище са три пъти по- големи в сравнение със същия месец на миналата година, каза в предаването "Точно днес" на БНР кметът Никола Белишки. Засега той не предвижда да се налага режим на ток за уличното осветление, както това направиха в други общини.  "Това е от малкото неща, които успяваме да дадем на хората като сигурност и комфорт. Даже и през едно осветително тяло да ограничим - това ще е  предпоставка за престъпносност или не дай-боже за катастрофи".

По- вероятният ход е да се преговаря за разсрочване на сметките, които сега са непосилни за бюджета.

Като член на УС на НСОРБ, Никола Белишки коментира като обезпокоителен фактът, че в страната няма да има бюджет до края на м. март, защото това пряко ще се отрази на местите бюджети. 

В разговор с финансовия министър Асен Василев от сдружението са настояли за повишаване на субсидията за капиталови разходи, но нямат положителен отговор за такава помяна. При ръста на цените и забавената бюджетна процедура, 2022 може да се окаже нулева за местните инвестиции.

Белишки оповести, че общините искат и увеличение на заплатите на служителите, които в общинската адинстрация са ниски.

"И тук не срещаме разбираме, Съветът, който ни беше даден е съкращавайте персонали вдигайте заплатите".

Кметът на Панагюрище коментираи заявеното от финансовия министър детските градини да станат безплатни от 1 април. 

"Добре звучи, стига да е добре обмислено,а  да не е свързано с непознаване на материята, защото държавата плаща само за заплати на персонала, но другите разходи- вода, енергия, храна са от общините". 

Няма как да се постигне това, ако не се вдигнат мсетните данъци и такси. А засега нямаме намерение да правим това, декларира Белишки.

Кметът обясни, че няма притеснения от факта, че община Панагюрище има най- висока заболеваемост на 100 000 души в област Пазарджик - 2500. По думите му това само показва, че в общината няма толкова скрита заболеваемост, заради многото тетове, които се правят от страна на големите работодатели. Никола Белишки обяви, че интензивните легла са заети 50%.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?