Следвайте ни

Скандалът във Велинград се разраства! Болничен шеф с фалшива диплома и сертификат

viber icon

Скандалът с шефа на общинската болница във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, обвинен че точи пари от Здравната каса чрез неистински професионални сертификати на лекари от екипа си, ескалира, а прокуратурата всеки момент ще му повдигне обвинение, сочат фактите от разследването. 

Управителят на МБАЛ "Велинград" е фалшифицирал собствената си диплома по здравен мениджмънт, а е представил и документ с невярно съдържание от името на МУ - Пловдив, за да удостовери една от многото си правоспособности. Заради нарушенията от Българския лекарски съюз могат да отнемат правата на д-р Чешмеджиев, научи "Марица" от свои източници.    

Преди две седмици срещу д-р Чешмеджиев започна разследване от Областната дирекция на МВР - Пазарджик, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. В хода му излязоха нови факти от незаконната дейност на лекаря. Оказа се, че удостоверението му за продължаваща квалификация по здравен мениджмънт е неистинско. Според Закона за лечебните заведения без него той не може да заема поста на управител на болница.

Фалшивият документ дори е виден в Търговския регистър, а към него има придружаваща декларация, подписана от Чешмеджиев, за истинността на документа. От Български лекарски съюз, които уж е издал въпросния документ, твърдят с официално писмо, че на лицето д-р Жеко Чешмеджиев не е издавано такова удостоверение.

Подобна е ситуацията и с друг професионален сертификат, който Чешмеджиев е представял пред Здравната каса, за да може велинградската болница да получава пари за определени дейности. От отговор на Медицинския университет - Пловдив, след питане на „Марица“ се разбира, че д-р Жеко Чешмеджиев не присъства в списъците на провелите курс в Катедра „Образна диагностика“ на МУ - Пловдив. Отдел "Следдипломно обучение" на МУ - Пловдив не е издавал удостоверение за проведен курс „Остеоденситометрия“ на д-р Жеко Иванов Чешмеджиев.  

Когато гръмна скандалът за документите с невярно съдържание, д-р Чешмеджиев обясни пред „Марица“, че разследването е само за един сертификат и то е свързано с правоспособността на друг лекар от болницата. Отговорът от МУ - Пловдив обаче опровергава това негово твърдение. 

Преди години Чешмеджиев бе замесен и в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ „Велинград“. Тогава той тегли над 1 млн. лв. кредит уж за да спаси болницата, която е в тежко финансово положение, и да се разплати с доставчиците, но се оказа, че основна част от кредита е отишла за погасяване на задължения към фирма „Вели Медикус“, на която самият той е учредител.

Поведението на д-р Чешмеджиев стана обект на дебат в Общинския съвет на Велинград, който е принципал на болницата. В града се питат има ли чадър над скандалния здравен мениджър, който продължава да управлява лечебното заведение след серията от нарушения и скандали. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кочо

Кочо

09.10.2020 | 09:28

Помашка история.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?