Следвайте ни

Ситуацията с COVID е спокойна въпреки повечето заразени

viber icon

Здравните заведения и институциите се справят с предизвикателствата на новия коронавирус, а обстановката в региона е спокойна и под контрол. Това отчетоха експерти на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб. Заболеваемостта и при нас се увеличава заради сезона, затова от РЗИ призоваха да спазваме стриктно противоепидемичните мерки.

 -----------

С особено внимание след 15 септември се наблюдава заболеваемостта в училищата. По данни на РЗИ до момента имаме трима учители и двама ученици с положителни проби за COVID, съобщи д-р Магдалена Станева, началник на отдела за заразни болести към РЗИ. В пещерското училище "Патриарх Евтимий" е ​заболяла 50-годишна преподавателка. Тя е работила с няколко паралелки, които обаче не са карантинирани, тъй като ​учителката е отсъствала от работа седмица преди това и не е имала контакт с децата. Предписани са обичайните превантивни мерки - щателна дезинфекция, превенция срещу зарази, медицинско наблюдение на контактните учители и ученици, както и да не се смесват различните класове. Под карантина остават две паралелки третокласници - в пазарджишките училища "Христо Ботев", където има заболяла учителка, и в "Георги Бенковски" - там са възпитателка и ученик.

"Виждате - няма повод за тревога - обобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров, който води заседанието. 

Д-р Фани Петрова, директор на РЗИ, допълни, че здравната система в Пазарджишко е в готовност, всички болници приемат пациенти с коронавирус. Проблеми обаче се очакват малко по-късно, когато дойде и сезонният грип. Засега има достатъчно свободни места в специализираните КОВИД структури - във вътрешните отделения са 65 легла, в интензивните - 24, в инфекциозните - 12.

"Пазете се, пазете и медиците, призова д-р Петрова. Защото виждате, че броят на заразените здравни работници непрекъснато се увеличава. Нека бъдем малко по-стриктни, да спазваме социална дистанция и да носим маски дори където това е само препоръчително" - призова тя.

913 човека от региона са дали положителни проби от началото на епидемията до момента. В болници към момента са 38, трима са на интензивно лечение, 173-ма се лекуват вкъщи. 619 са излекувани. 293 са под карантина. 85 са заразените медицински работници, 80 от тях са оздравели.

Институциите продължават да работят в синхрон, ситуацията е под контрол, успокои Йордан Кожухаров. Всички лечебни заведения приемат болни, снабдени са с нужните предпазни средства. Само през септември са направени 2019 теста за новия коронавирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?