102

Синята слива е хит на пазара в Пазарджик, СНИМКИ

По традиция в събота чаршията е най-посетена

Сезонът на сливите дойде. Това показва проверка на "Марица" на Кооперативния пазар в Пазарджик. От доста време съботата измести традиционните в миналото пазарни дни сряда и петък, а връщането на хората от летните почивка напълни отново чаршията в областния център.

"Който разбира, тук се спира", рецитира отработения рефрен търговецът на сини сливи Петко Гетов от квартал "Чиксалън". Той е второ поколение продавач на пазара и държи сергия на първа линия. Твърди, че в момента сливата е най-търсения от купувачите плод. "Днес съм заредил синя слива, тип драгун. Собствено производство от село Драгор. Има евтинка по лев за килограм, а лачената стига до 1,50", намигва ми дългучът. 

Конкурент на неговата стока са грозде, пъпеш и диня. На пазара бялото грозде без семка от Гърция се продава от 2,60 до 2,80 за кило. Малко по-евтина цена търговците пробват за червените сортове. Пъпешът се предлага на бройка, а не на кг. и излиза по 2-2,50 лв. Динята на пазара обаче е доста по-скъпа от тази в маркетите и големите магазини - 1,50-1,75, спрямо 0,75-0,85 по веригите и търговците на пазара предпочитат да я предлагат нарязана на половинки и четвъртини. 

При зеленчуците постепенно започва да се увеличава предлагането на зелената салата и пресния лук, които са с цена от лев до лев и петдесет в зависимост от големината. През септември поетапно полските/градински домати от типа розови и червени(сорт ягода, биволско сърце и рома), започват да отстъпват място на оранжерийните. Летните вече нямат този добър вид, но си остават все така сочни и вкусни, а цената им варира според качеството - от 1,50-2,00 лв. за по-преминалите, до 3.00-3,50 за най-качествените. Краставиците в момента се търгуват от 2 до 3 лв., а зеления фасул е на 4 кинта. 

Прави впечатление високата за този сезон цена на червената и зелена капия, която се върти около 2,50 лв за кило. Това ще оскъпи със сигурност себестойността на домашната лютеница, твърдят кибици от постоянното присъствие на кооперативния пазар. По 3 лв. към момента пък се продава синия патладжан. Жълтият и червен лук остават все така скъпи на чаршията - 3.00 до 3,50 лв на килограм, което е доста по-висока цена от тази в големите вериги и супермаркети. Качествена сладка царевица все още може да се намери за 1.00-1,20 на кочан, а мизата за мития картоф се върти около 2,50. Стария барабой е с лев надолу. Бялото зеле държи стабилна цена от 2 лв. за кило. 

Оцени новината

Оцени новината
4.9/5 от 7 оценки
4.9/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Д@СкопимБезродникаП@ситто

Д@СкопимБезродникаП@ситто

09.09.2023 | 22:36

Преди четвърт век СДС- Чумата унищожи всичко и окраде де що можа .Сега ядем вносните отпадъци и фашкиите на краварете и джендърите ,пардон - партньорите" от Запада.

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?