32
Следвайте ни

Синитово повторно се обяви срещу площадка за отпадъци

viber icon

Жителите на Синитово отново гласуваха срещу инвестиционното намерение за изграждане на площадка за отпадъци край селото. Това е резултатът от проведения в неделя втори референдум.

Общественото допитване беше с два въпроса, като хората имаха право да дадат отговор и само на един от тях с "Да" или "Не". Участвалите трябваше да отговарят дали са съгласни в землището на Синитово да бъде изградена площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци, както и дали да бъде разширена дейността на обекта. След обявяването на резултатите от вота от Общинската избирателна комисия стана ясно, че от правото си на глас са се възползвали 782-ма души от 1553-ма души по избирателни списъци. По въпроса за разширяването на площадката са получени 771 отрицателни отговора, три положителни и 8 недействителни бюлетини. По този за изграждане на съоръжението 767 са отговорили с "Не", четирима - с "Да", 11 бюлетини са невалидни.

Изпълнено е законовото изискване в референдума да са участвали повече от 40% от гражданите с избирателни права - гласувалите представляват 50,35%. По двата въпроса положителен вот са дали 0,51% и 0,38%. Затова Общинската избирателна комисия обявява и двете предложения за неприети.

Решението не е окончателно и подлежи на оспорване пред Административния съд в Пазарджик.

Предишният референдум в Синитово беше проведен заедно с местните избори през есента на 2019 година. Жителите на селото и тогава се обявиха срещу двете инвестиционни намерения за бизнеса с отпадъци, както и срещу още един бизнес проект - за добив на инертни материали от близка до селото кариера. Резултатите обаче бяха обжалвани и отменени от съда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?