Следвайте ни

Синът на Томи Наплатанов дари наградата му на училище „20-ти април“

viber icon

Синът на уважавания журналист и общински съветник от Панагюрище Томи Наплатанов дари парите от присъдената посмъртно награда на своя баща на местното училище „20-ти април“. Това стана още при връчването на приза с тържествена церемония пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“. Като достоен син на баща си, Калоян Наплатанов обяви, че ще предостави отпуснатата сума към отличието на учебното заведение с думите: 

„За моя баща Панагюрище не беше само родно място, а кауза, на която посвети целия си живот“.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ се присъжда на Томи Наплатанов за цялостния му творчески и професионален път, и достойните му житейски каузи.

 

Томи Наплатанов е роден на 20 септември 1970 година в Панагюрище.

Завършва средно образование в Техникум по минна промишленост – град Панагюрище, а след това висше образование – история, българска филология и журналистика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Преподава история в ОУ „20 април” и Техникум по минна промишленост в Панагюрище, където предава любовта си към родния край на много младежи.

Пише поезия от ранна детска възраст и до последните си дни, носител е на редица престижни литературни награди, макар приживе да успява да издаде само една поетична книга „Параграф 38“, отпечатана през 2008 година.

Томи Наплатанов е сред инициаторите за възобновяването на панагюрския литературен клуб към читалище „Виделина“ в Панагюрище и действен автор и сътрудник на печатното му издание „Чат-пат литература“.

 
Той е инициатор за създаване на Арт клуб през 2011 година, благодарение на който в града ни гостуват много именити творци през последните години.

Голям принос има и за инициативата „Да бъдем в час за час“, благодарение на която учениците от местните училища получиха възможност да се срещнат лично с изявени български поети и писатели.

Участва в създаването на „Четящите къщички“, поставени в гр. Панагюрище и всички села на общината, а така също и в инициативите на Арт клуба, пряко насочени към децата – „Търсачи на книжни съкровища“, „Подарената книга е чудо“, „Малки цветни щитове“.

Неговият журналистически път започва с няколко години във вестник „Оборище“, продължава с полагането на началото на местния вестник „Панагюрище до днес“, на който е главен радактор, работи във вестник „Време 2001“ и в областния ежедневник „Пазарждишка Марица“, където е дългогодишен репортер. Той става първият носител на наградата за журналистика на пазарджишката гилдия.

За кратко е водещ на Панагюрския радио възел.

През последните години бе част от отдел „Комуникации“ на „Асарел-Медет“ .

Като общественик той стои зад подкрепата на много местни родолюбиви идеи, които допринасят за развитие на културата, образованието и съхраняването на историческото наследство, свързани със създаване, съхраняване и разпространение на научни изследвания, документални издания, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на общината, художествена литература, възстановки, спектакли и други, свързани със значими събития, включени и в културния календар на Община Панагюрище.

Томи Наплатанов бе талантлив поет, журналист със силно перо и човек, който безкрайно обичаше своето Панагюрище. Във всичките си дейности той залагаше на чувството, на пулса, на устрема. Оценяваше честно всеки порив за творчество, който улавяше у човека насреща си. Поощряваше таланта, имаше тънък усет за детайла. Навсякъде и във всичко търсеше стойност, история, памет. Бореше се за и защитаваше смело всеки, който пазеше в мислите си всеки къс българска история. Беше един от членовете на безподобния ЧАТ-ПАТ – вестникът на творците в града, благодарение на който усещането за общност беше крайно осезаемо по времето на най-активните му години.

Той си отиде от този свят едва на 50 години, на 14 март 2021 г. Но във всеки от миговете на краткия си живот Томи Наплатанов се ръководеше от вярата, че човек живее с другите, а и заради тях:

„В двете чаши клокочи безумие...

Там започва и свършва денят.“

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?