32

Силен интерес предизвика представянето на книгата „Йерусалимски импресии“

Пълна зала и неподправен интерес предизвика книгата „Йерусалимски импресии“ на нашата съгражданка Райна Дормишкова, представена вчера в НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1927“ в гр. Белово. Книгата е посветена на Йерусалим, на неговите светини и преживяванията на авторката при досега ѝ с историята на световните монотеистични религии. В този интересен свят тя попада служебно - от 2002 до 2008г. е консул и културно аташе в посолството на България в Тел Авив.
Г-жа Дормишкова е възпитаник на Беловската гимназия, потомка на стар бельовски род – нейният прадядо Никола е заточеник от Априлското въстание, а семейството е свързано с индустриалната история на гара Бельово от първата половина на ХХ век.
Самата тя е дипломат и журналист. Завършила е театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“- София. Работила е като драматург в пернишкия драматичен театър „Боян Дановски“, специализирала е в Израел, Великобритания и Белгия. След демократичните промени е част от медийния екип на КТ „Подкрепа“ – директор на пресцентъра, а по-късно и председател на Съюза на журналистите в България „Подкрепа“. От 2008 до 2011г. е началник отдел „Връзки с обществеността“ и ръководител на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството; работила е в пресофиса на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС, била е главен редактор на сп. „Градът“, а от 2019 г. работи в международния отдел на Съвета за електронни медии (СЕМ). Специален гост на събитието бе г-н Константин Тренчев – почетен председател на КТ „Подкрепа“.
Авторката разказа за книгата, за основните моменти и любовта ѝ към това уникално и свято място, а заедно с актьора Симеон Владов прочетоха най-впечатляващите текстове от книгата, посветени на духа, историята и библейските сказания за Йерусалим. Живият прочит накара присъстващите да усетят мистичното излъчване на Йерусалим, да станат съпричастни с преживяванията на автора.
В родното Белово г-жа Дормишкова получи нетрадиционен „подарък“ от екипа на историческия музей в града – ретроспективна презентация на „беловския период“ ѝ период.

*Клуб на приятелите на музея "Бельово - преди и сега"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?