32
Следвайте ни

Сигнали за замърсени реки вдигнаха накрак екоексперти

viber icon

Нови замърсявания на реки са предизвикали проверки от екоексперти на РИОСВ през ноември, сочи бюлетинът на предприетите действия по сигнали на граждани за миналия месец.
Гражданин е подал сигнал на 18 ноември, че Стара река е цялата в пяна в участъка й на километър и половина преди село Бяга, на разклона за Брацигово. Извършена е незабавна проверка от експерти на РИОСВ-Пазарджик и оглед на речното легло на р. Стара река - от мост за Брацигово до село Бяга. Реката е без специфична мътност и оцветяване, по дъното няма наличие на специфична утайка. След моста се образува пяна по течението в резултат на водни падове и бърз оток, смятат проверяващите. На място са измерени моментните показатели на водата в р. Стара река: Разтворен кислород 9.59 мг/л; Електропроводимост 406 мкS/см. Не е констатира наличие на мъртва риба във водите на р. Стара река. Извършен е оглед на точковите източници, заустващи в реката  в района на Пещера. Не е констатирано залпово изпускане на отпадъчни води. От операторите ГПСОВ Пещера и ПСОВ на „Биовет“АД няма постъпили доклади за аварийни ситуации или отклонения в технологичния режим на работа на ПСОВ. Авторът на сигнала е уведомен по телефона за извършената проверка.
Подаден е и сигнал за замърсяване на река Луковица във Велинград на 8 ноември. Водата е с бяло-сивкав цвят около тръба, заустваща в реката, в края на ул. „Евлоги Георгиев“, твърди подателят.
Извършена е съвместна проверка от експерти на РИОСВ, РЛ-Пазарджик и БД ИБР. Замерени са моментните показатели на водата в р. Луковица – рН, електропроводимост и разтворен кислород - без отклонения. Не се наблюдава цветяване и мътност. Проверката констатира, че се извършва ремонт на питеен водопровод от ВКТВ ЕООД, гр. Велинград.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?